18
mei

Dag van het Zorgvastgoed

NBC Congrescentrum, Blokhoeve 1 te Nieuwegein

12:00 - 17:00

Wat kunt u verwachten?

Investeren in verduurzaming van het vastgoed is een grote, lastige opgave, en een noodzakelijke. Het geld van zorginstellingen is bestemd voor de zorg. Hun marges zijn bovendien dun. Geld voor verduurzaming hebben ze nauwelijks. En gebouweigenaren zitten niet te wachten op dergelijke investeringen. ABN Amro becijferde dat nieuwbouw en grootschalige renovatie een investering van ruim 8 miljard euro in de komende tien jaar vergt, plus ruim 400 miljoen euro aan jaarlijkse rentelasten en extra afschrijvingen. Voor een derde van de gebouwen is nieuwbouw de goedkoopste oplossing. Hoe deze investeringen aan te pakken?

Ook voor verdubbeling van het aantal bedden in verpleeghuizen en investeringen in tussenvormen tussen thuis wonen en verpleeghuizen zijn de komende jaren miljarden nodig. Marktpartijen hebben daarvoor wel geld beschikbaar. Maar welke financieringsvorm past waar het beste bij? Wat willen de zorgorganisaties zelf? En wat willen de financiers?

Korian, een grote Franse beursgenoteerde zorginstelling die deels het vastgoed in bezit houdt en inmiddels ook in Nederland actief is, heeft een heel andere strategie dan andere partijen in ons land. MeaderGroep Zuid-Limburg heeft als eerste ouderenzorgorganisatie een Fitch rating gekregen. Waarom? Hoor deze middag hoe Woonzorg (dat tien procent van alle zorggebouwen in ons land bezit), Cordaan (een grote zorgorganisatie met 120 locaties in Amsterdam en omgeving), MeanderGroep Zuid-Limburg (50 locaties) en Korian hun investeringen aanpakken, en waarom. En natuurlijk voor welke investeringen de sector in brede zin staat.

Doelgroep: zorgorganisaties, vastgoedbeleggers, woningcorporaties, financiers, (her)ontwikkelaars/bouwers, gemeenten, vastgoedmanagementbedrijven, onderhoudsbedrijven, installateurs, adviseurs.

 

Programma

12.00 Inlooplunch plus netwerken.


13.00 Inleiding door middagvoorzitter Erwin Drenth, Director Dutch Healthcare Investments Bouwinvest Real Estate Investors.

 

 

13.10 Etso Pier, Interim-manager Langdurige Zorg, oud-Directeur Servicecentrum Zorggroep Alliade, Lid Werkgroep Zorg van de Dutch Green Building Council.

 • Verduurzamingseisen verschillen per sector. Wat zijn precies de eisen voor de langdurigezorgsector? Is BENG niet genoeg?
 • Hoe groot is het probleem? Waarom is het een probleem? Waar speelt het?
 • Hoeveel moet er de komende jaren geïnvesteerd worden voor verduurzaming? Hoe kan dat gefinancierd worden? Waar wordt tegen aangelopen?
   

13.40  Freek Koersvelt, Manager Zorgvastgoed Woonzorg Nederland.

 • Hoe pakt Woonzorg het aan om zijn enorme portefeuille Paris Proof te maken?
 • Doet Woonzorg deze transitie zelf? Of samen met partners?
 • Wordt de verduurzaming door Woonzorg zelf gefinancierd? Betalen huurders mee? De rijksoverheid?
 • Waar loopt Woonzorg tegenaan? Wat kun je van deze case leren?

 

14.10 Dennis Welters, Directeur Financiën MeanderGroep Zuid-Limburg en Ralph Poulssen, Assiocate Partner en Head of Health Care & Public Debt Advisory EY Montesquieu.

 • Hoe groot is de investerings- en financieringsopgave van de MeanderGroep?
 • Waarom een Fitch rating? Wat komt er allemaal bij kijken om een rating te krijgen?
 • Wat heeft de rating MeanderGroep gebracht? Wat is de impact op de eigen organisatie?
 • Kunnen andere zorgorganisaties dit ook doen?

 

 

 

 

 

 

14.40  Pauze
 

15.10 Dominiek Beelen, CEO Korian Benelux.

 • Korte achtergrond van Korian.
 • Welke vastgoedstrategie heeft Korian (huur of eigendom)? Waarom?
 • Welke afwegingen maakt Korian als het gaat om financiering door (Nederlandse) institutionele beleggers, banken en andere financiers?
 • Hoe gaat Korian om met de verduurzamingseisen van zijn huisvesting?

 

15.40 Sophie Keulemans, Directeur Huisvesting Cordaan.

 • Welke stappen heeft Cordaan gezet om zijn huisvesting Paris Proof te krijgen? Wat moet er nog gebeuren?
 • Waar loopt Cordaan tegenaan qua financiering?
 • Met welke partijen werkt Cordaan samen?

 

 


16.10 Samenvatting en conclusies door middagvoorzitter Erwin Drenth.


16.15 Netwerkborrel.

 

Inschrijven
De kosten voor deze dag bedragen 495 euro excl. BTW p.p. voor niet-abonnees. Heeft uw bedrijf een abonnement op Vastgoedjournaal dan krijgt u 100 euro korting.

U kunt ook supporter worden van dit congres voor 1.250 euro excl. BTW, dit is incl. entree voor één persoon. Als supporter wordt uw bedrijfslogo vermeld bij het programma op de site en op de openingssheet tijdens het congres. Verzending banner, minimaal éénmaal, in de eventnieuwsbrief.

Lees hier onze algemene voorwaarden.
 

Aanmelden?
Klik hieronder op aanmelden en vul het formulier in of stuur een mail met daarin uw gegevens aan events@vastgoedjournaal.nl o.v.v. 'Dag van het Zorgvastgoed'. Vergeet niet uw contactgegevens te vermelden. 

 

Supporters van dit congres