30
jun

Twentse Vastgoeddag 2022

Stadion Heracles, Almelounge, Stadionlaan 1, 7606 JZ Almelo

12:00 - 18:00

Wat kunt u verwachten?

Twente is een groene metropool met rode accenten en met 631.000 inwoners ongeveer gelijk aan Rotterdam. In Enschede, Hengelo, Almelo, Rijssen en andere Twentse gemeenten zijn allerlei interessante gebiedsontwikkelingen gaande. Met nieuwbouw, transformatiemogelijkheden en investeringskansen. Hoewel het Twentse buitengebied krimpt, groeit in de steden de bevolking, aantal bedrijven en gemiddelde WOZ-waarde. Nu de A1 in Overijssel verbreed is, krijgt Twente steeds meer een overloopfunctie voor de Randstad. De potentie van Twente wordt in het Westen onderschat.

Er zitten moderne bedrijven zoals Grolsch, Ten Cate, Siemens, TKF, Apollo Vredestein, Menzis. Twente zet flink in op innovaties, vooral in de topsectoren AgroFood, en High Tech, en de maakindustrie. De Universiteit Twente, Hogeschool, ROC en Medisch Spectrum Twente zijn een sterke motor voor de regio met veel start-ups. Booking.com bijvoorbeeld is hier ontstaan, net als Thuisbezorgd.nl.

Krapte stuwt de Twentse woningmarkt. De regionale woningvraag is al jaren vele malen groter dan het aanbod, vooral naar koop en vrije huur. Daar is inmiddels overloop uit de Randstad bij gekomen. Mede door geheel of gedeeltelijk thuiswerken en betere verbinding met het Westen. In Twente is meer woning en meer kavel voor hetzelfde geld te krijgen.

Laat je deze middag door de direct betrokkenen informeren over de ontwikkel- en investeringskansen in Twente. En ontmoet informeel alle Twentse partijen die ertoe doen.

Doelgroep: ontwikkelaars/bouwers, vastgoedbeleggers, vastgoedfinanciers, woningcorporaties, vastgoedbeheerders, vastgoedonderhoudbedrijven, ambtenaren, stedenbouwkundigen, architecten, makelaars, adviseurs.

 

Hoofdprogramma en sprekers

12.00 Inlooplunch plus netwerken

13.00 Inleiding door middagvoorzitter Jeroen Hatenboer, Directeur Stichting Pioneering (platform voor vernieuwers in de gebouwde omgeving) en oud-wethouder Gemeente Enschede


 

 

13.10 Erik Wessels, wethouder RO, Stadsvernieuwing, Centrumontwikkeling, Volkshuisvesting, Financien Gemeente Rijssen-Holten.

 • Zijn de Sleutelprojecten in de Woonagenda Twente voldoende om aan de totale opgave in de regio en in Rijssen-Holten te voldoen?
 • Welke herstructurerings- en nieuwbouwplannen zijn er in Rijssen-Holten? De gebruikelijke programmering of wil de gemeente iets anders?
 • Wat zou de gemeente doen als ze meer ruimte zou krijgen?
 • Wat is de toekomstvisie? Wat zijn de dilemma’s?


13.40 Johan Moolenaar, Directeur Economische Strategie en Innovatie, Gemeente Enschede

 • Hoe vordert het Kennispark, na de injectie van € 10 miljoen?
 • De Kop is de grootste binnenstedelijke ontwikkeling/transformatie van Oost-Nederland. Hoe vordert die?
 • Hoeveel geld is er beschikbaar voor Centrum Kwadraat? Wat zijn de dilemma’s? Welke kansen liggen er voor ontwikkelaars?
 • Hoe circulair wordt dit gebied ontwikkeld?

 

14.10 Wilma van Ingen, directeur-bestuurder woningcorporatie Domijn. 

 • Wat zijn de ambities? Wat zijn de dilemma’s?
 • Wat zijn de nieuwbouwplannen? Hoe werkt Domijn samen met andere partijen? Wat is ieders rol? Hoe gaat Domijn om met stijgende bouwkosten, energieprijzen, inflatie en rente, leveringsproblematiek, personeelstekorten?
 • Hoe gaat Domijn om met de energietransitie, verduurzaming van het woningbezit en met circulariteit? Hoe breed wordt dit ingezet? 

14.40 Pauze
 

15.10 Wethouder Jan Martin van Rees (LAS) RO, Wonen en volkshuisvesting,
Binnenstadontwikkeling Gemeente Almelo. 

 • Hoe onderscheiden de drie dichtbij elkaar liggende steden
  zich van elkaar?
  En hoe stemmen ze hun beleid onderling af?
 • Hoe vordert de binnenstedelijke herontwikkeling/verdichting? Wat is de programmering?
 • Wat zijn de dilemma’s?
 • Kan de gemeentelijke capaciteit de opgave aan?

 

15.40 Joop Nijenhuis, Programmamanager Binnenstad en
Opdrachtgever Stedelijke Ontwikkeling Gemeente Hengelo. 

 • Welke binnenstedelijke ontwikkelingen zijn en komen er? Wat is de programmering?
  Wat zijn de dilemma’s?
 • Hoe gaat de gemeente om met de relatief grote winkelleegstand?
 • Wat gebeurt er met het lege V&D gebouw?

 

 

16.10 Paneldiscussie onder leiding van Jeroen Hatenboer met Rob Nijhuis (Nijhuis Bouw), Albert ten Brinke (Ten Brinke Groep) en Alfred Bolks (VanWonen).

 • Hoe discussies met gemeenten over kwaliteit van een ontwikkeling aan te pakken?
 • Waar zit de ontwikkelpotentie van Twente? Wat ontbreekt eraan? Waar lopen marktpartijen tegenaan? Hoe lossen ze dit op? Hoe denken zij mee met de gemeenten? Wat moet de regio doen om de kansen te benutten?
 • Circulair bouwen is arbeidsintensief. Wat is het kosteneffect, mede in het licht van gebrek aan geschoold personeel met kennis van zaken? Hoe dit op te lossen?

16.45 Samenvatting en conclusies door middagvoorzitter Jeroen Hatenboer

16.50 Netwerkborrel
 

Inschrijven
De kosten voor deze dag bedragen 495 euro excl. BTW p.p. voor niet-abonnees. Heeft uw bedrijf een abonnement op Vastgoedjournaal dan krijgt u 100 euro korting. 


U kunt ook supporter worden van dit congres voor 1250 euro excl. BTW, dit is incl. entree voor één persoon. Als supporter wordt uw bedrijfslogo vermeld bij het programma op de site en op de openingssheet tijdens het congres. Verzending banner, minimaal éénmaal, in de eventnieuwsbrief.

Lees hier onze algemene voorwaarden.
 

Aanmelden?
Klik hieronder op aanmelden en vul het formulier in of stuur een mail met daarin uw gegevens aan events@vastgoedjournaal.nl o.v.v. 'Twentse vastgoeddag'. Vergeet niet uw contactgegevens te vermelden.