17
nov

Twentse Vastgoeddag 2022

Heracles Stadion, Almelounge, Van Riemsdijkplein 1, 7606 ZA Almelo

12:00 - 18:00

Wat kunt u verwachten?

Een grote opgave: in de komende acht jaar ruim 20.00 nieuwe woningen in Twente. De ambitie is zelfs 5.000 tot 7.000 daar nog bovenop. Krapte stuwt de Twentse woningmarkt. De regionale woningvraag is al jaren vele malen groter dan het aanbod, vooral naar koop en vrije huur. Daar is inmiddels overloop uit de Randstad bij gekomen. Mede door geheel of gedeeltelijk thuiswerken en betere verbinding met het Westen. In Twente is meer woning en meer kavel voor hetzelfde geld te krijgen.

Lastig zijn de stijgende bouwkosten, energieprijzen, rente, grondprijzen, leveringsproblematiek, personeelstekorten, hoge inflatie, nieuwe overheidsingrepen in de woningmarkt, stikstof. Maar ondernemers zien altijd kansen.

Twente is een groene metropool met rode accenten en met zelfs iets meer inwoners (631.000) dan Rotterdam. In Enschede, Hengelo, Almelo, Rijssen en andere Twentse gemeenten zijn allerlei interessante gebiedsontwikkelingen gaande. Met nieuwbouw, transformatiemogelijkheden en investeringskansen. Hoewel het Twentse buitengebied krimpt, groeit in de steden de bevolking, aantal bedrijven en gemiddelde WOZ-waarde. De potentie van Twente wordt in het Westen onderschat.

Er zitten moderne bedrijven zoals Grolsch, Ten Cate, Siemens, TKF, Apollo Vredestein, Menzis. Twente zet flink in op innovaties, vooral in de topsectoren AgroFood, en High Tech, en de maakindustrie. De Universiteit Twente, Saxion Hogeschool, ROC en Medisch Spectrum Twente zorgen voor de ontwikkeling van human capital. Ze zijn een sterke motor voor de regio met veel start-ups. Booking.com bijvoorbeeld is hier ontstaan, net als Thuisbezorgd.nl.

Laat je deze middag door de direct betrokken informeren over de ontwikkel- en investeringskansen in Twente. En ontmoet informeel alle Twentse partijen die ertoe doen.

Doelgroep: ontwikkelaars/bouwers, vastgoedbeleggers, vastgoedfinanciers, woningcorporaties, vastgoedbeheerders, vastgoedonderhoudsbedrijven, ambtenaren, stedenbouwkundigen, architecten, makelaars, adviseurs.

 

Hoofdprogramma en sprekers

12.00 Inlooplunch plus netwerken

13.00 Inleiding door middagvoorzitter Caroline van de Molen, Directeur Academie Bestuur Recht & Ruimte Saxion Hogeschool. 

 

13.10 Wethouder Erik Wessels, RO, Stadsvernieuwing, Centrumontwikkeling, Volkshuisvesting, Financien Gemeente Rijssen-Holten.

 • Zijn de Sleutelprojecten in de Woonagenda Twente voldoende om aan de totale opgave in de regio en in Rijssen-Holten te voldoen?
 • Welke herstructurerings- en nieuwbouwplannen zijn er in Rijssen-Holten? De gebruikelijke programmering of wil de gemeente iets anders?
 • Wat zou de gemeente doen als ze meer ruimte zou krijgen?
 • Wat is de toekomstvisie? Wat zijn de dilemma’s?


13.40 Johan Moolenaar, Directeur Economische Strategie en Innovatie, Gemeente Enschede

 • Hoe vordert het Kennispark, na de injectie van € 10 miljoen?
 • De Kop is de grootste binnenstedelijke ontwikkeling/transformatie van Oost-Nederland. Hoe vordert die?
 • Hoeveel geld is er beschikbaar voor Centrum Kwadraat? Wat zijn de dilemma’s? Welke kansen liggen er voor ontwikkelaars?
 • Hoe circulair wordt dit gebied ontwikkeld?

 

14.10 Michiel Vrijman, Managing Director/Country Manager Nederland Heimstaden.

 • Wat ziet een (inter)nationale woningbelegger in Twente? In welk type woningen is Heimstaden geïnteresseerd? Wat zijn de ambities? Wat zijn de dilemma’s?
 • Hoe gaat Heimstaden om met stijgende bouwkosten, energieprijzen, inflatie en rente, leveringsproblematiek, personeelstekorten?
 • Hoe gaat Heimstaden om met de energietransitie, verduurzaming van het woningbezit en met circulariteit? Hoe breed wordt dit ingezet?


14.40 Pauze
 

15.10 Wethouder Jan Martin van Rees, Wonen, Binnenstad, RO, Vastgoed Gemeente Almelo. 

 • Hoe onderscheiden de drie dichtbij elkaar liggende steden
  zich van elkaar? En hoe stemmen ze hun beleid onderling af?
 • Hoe vordert de binnenstedelijke herontwikkeling/verdichting? Wat is de programmering?
 • Wat zijn de dilemma’s?
 • Kan de gemeentelijke capaciteit de opgave aan?

 

15.40 Joop Nijenhuis, Programmamanager Binnenstad en
Opdrachtgever Stedelijke Ontwikkeling Gemeente Hengelo. 

 • Wat is de Hengelose aanpak van de winkelleegstand?
 • Hoe bereik je daarin een compacte binnenstad?
 • Welke ambitie heeft Hengelo op gebied van retail, wonen en economie en hoe acteert zij daarin met andere overheden?
 • Hoe vertaalt Hengelo die ambitie in concrete ontwikkelingen?
 • Hoe werkt Hengelo daarin samen met de markt?
 • Wat is het effect hiervan voor zover dat nu al meetbaar is?

 

16.10 Paneldiscussie onder leiding van Caroline van de Molen met Hein Stooker, Directeur Projectontwikkeling Trebbe Wonen en Jeroen Stegehuis, Directeur/Eigenaar Stegehuis, betrokken bij het Kennispark als eerste BREEAM-gebied in de regio Twente en André ten Vergert, Directeur VanWonen.

 • Hoe discussies met gemeenten over kwaliteit van een ontwikkeling aan te pakken?
 • Waar zit de ontwikkelpotentie van Twente? Wat ontbreekt eraan? Waar lopen marktpartijen tegenaan? Hoe lossen ze dit op? Hoe denken zij mee met de gemeenten? Wat moet de regio doen om de kansen te benutten?
 • Circulair bouwen is arbeidsintensief. Wat is het kosteneffect, mede in het licht van gebrek aan geschoold personeel met kennis van zaken? Hoe dit op te lossen?

16.45 Samenvatting en conclusies door middagvoorzitter Caroline van de Molen.

16.50 Netwerkborrel
 

Inschrijven
De kosten voor deze dag bedragen 495 euro excl. BTW p.p. voor niet-abonnees. Heeft uw bedrijf een abonnement op Vastgoedjournaal dan krijgt u 100 euro korting. 


U kunt ook supporter worden van dit congres voor 1250 euro excl. BTW, dit is incl. entree voor één persoon. Als supporter wordt uw bedrijfslogo vermeld bij het programma op de site en op de openingssheet tijdens het congres. Verzending banner, minimaal éénmaal, in de eventnieuwsbrief.

Lees hier onze algemene voorwaarden.
 

Aanmelden?
Klik hieronder op aanmelden en vul het formulier in of stuur een mail met daarin uw gegevens aan events@vastgoedjournaal.nl o.v.v. 'Twentse vastgoeddag 2022'. Vergeet niet uw contactgegevens te vermelden.