30
sep

Congres Haaglanden: hoe de enorme woningbouwopgave voor elkaar te krijgen?

NH Hotel, Prinses Margrietplantsoen 100, 2595 BR Den Haag

09:00 - 14:00

Wat kunt u verwachten?

De woningbouwopgave in Haaglanden is al enorm, – 66.000 woningen erbij tot 2030. Als de minister zijn landelijke ambitie van 25 procent extra daar nog bovenop zou leggen, wordt de opgave voor de nieuwe wethouders immens. Heet van de naald, een week na Prinsjesdag, presenteert tijdens dit congres de directie Woningbouw van het Ministerie BZK wat de ministeriële plannen voor Haaglanden impliceren. En wat het Rijk daaraan kan bijdragen.

Stijgende bouwkosten en energieprijzen, leveringsproblematiek, personeelstekorten, inflatieverwachtingen lange termijn maken het extra lastig om die grote opgave in de komende jaren te realiseren. Wat kunnen wethouders, marktpartijen en corporaties zelf doen om het voor elkaar te krijgen? Wat hebben ze van een ander nodig? Nieuwe wegen? Nieuwe samenwerkingsverbanden? Welke? Deze ochtend doen we niet aan jij-bakken, of aan stroperigheid-verwijten. We benoemen met elkaar hoe we met ons allen écht kunnen versnellen.

Laat deze ochtend je stem horen. Praat met, en luister naar, wethouders, ambtenaren, marktpartijen en corporaties. Ontmoet informeel iedereen in Haaglanden die ertoe doet.

Doelgroep: ontwikkelaars/bouwers, vastgoedbeleggers, vastgoedfinanciers, woningcorporaties, ambtenaren, stedenbouwkundigen, architecten, makelaars, vastgoedbeheerders, vastgoedonderhoudsbedrijven, adviseurs.

Programma

09:00 Inlopen, koffie, thee en netwerken.
 

10:00 Inleiding door dagvoorzitter Marnix Norder, Directeur Steenvlinder (maatschappelijke ontwikkelaar voor zelfbouwers), oud-voorzitter Aedes, oud-wethouder Den Haag, oud-gedeputeerde Zuid-Holland.

 

 


10:10 Rachel van Houwelingen, Afdelingshoofd Ontwikkeling en Realisatie, directie Woningbouw Ministerie BZK.

 • Wat impliceren de Prinsjesdag-plannen voor Haaglanden?
 • Wat kunnen het Rijk en lagere overheden daaraan bijdragen?
 • Wat is de praktische betekenis van ‘meer regie’ bij het Rijk?
 • Hoe zorgt het Rijk dat het echt gebeurt zonder in beleidsnota’s te verzanden?


10:40 Vijf minuten pitches met korte visies door drie wethouders, gevolgd door discussie onder leiding van de dagvoorzitter:

Martijn Balster, Wethouder Wonen Gemeente Den Haag.
Karin Schrederhof, Wethouder Wonen Gemeente Delft.
Armand van de Laar, Wethouder Stadsontwikkeling, Grondzaken, RO Gemeente Rijswijk.

 • Wat doet elk er in de eigen organisatie aan om de opgave te realiseren? Hoe gaan ze om met alle uitdagingen? Waar zitten hun bottlenecks?
 • Wat hebben ze van Rijk, marktpartijen en corporaties nodig?
 • Wat zijn hun dilemma’s?


11:15 Vijf minuten pitches met korte visies door twee marktpartijen en een corporatie, gevolgd door discussie onder leiding van de dagvoorzitter:
Bianca Seekles, Directievoorzitter ERA Contour.
Esther Fleers, Directeur Heijmans Vastgoed.
Gijsbert van Herk, Bestuursvoorzitter Staedion

 • Wat doet elk er in de eigen organisatie aan om de opgave te realiseren? Hoe gaan ze om met alle uitdagingen? Waar zitten hun bottlenecks?
 • Wat hebben ze van overheden nodig?
 • Wat zijn hun dilemma’s?

11:55 Korte pauze, snack, koffie en thee

12:25 Ter voorbereiding van de finale bedenken de deelnemers in de zaal met hun buurman/buurvrouw vragen en stellingen, die op een scherm worden getoond.

12:35 De confrontatie: de drie wethouders en de drie marktpartijen/corporatie met elkaar in debat onder leiding van de dagvoorzitter.
Martijn Balster, Wethouder Wonen Gemeente Den Haag.
Karin Schrederhof,
Wethouder Wonen Gemeente Delft.
Armand van de Laar,
Wethouder Wonen Gemeente Rijswijk.
Bianca Seekles,
Directievoorzitter ERA Contour.
Esther Fleers,
Directeur Heijmans Vastgoed.
Gijsbert van Herk,
Bestuursvoorzitter Staedion. 

 • Wat hebben ze deze ochtend gehoord? Wat is hun reactie op de stellingen/vragen uit de zaal? Wat vinden ze bruikbaar, wat niet en gaan ze voortaan anders aanpakken? Per wanneer?
 • Nieuwe samenwerkingsverbanden? Welke?

Uitreiking prijs beste woonproject regio Haaglanden 


13:15 Samenvatting en conclusies door dagvoorzitter Marnix Norder.

13:25 Broodjeslunch en netwerken

 

Inschrijven
De kosten voor deze dag bedragen 495 euro excl. BTW p.p. voor niet-abonnees. Heeft uw bedrijf een abonnement op Vastgoedjournaal dan krijgt u 100 euro korting.

U kunt ook supporter worden van dit congres voor 1.250 euro excl. BTW, dit is incl. entree voor één persoon. Als supporter wordt uw bedrijfslogo vermeld bij het programma op de site en op de openingssheet tijdens het congres. Verzending banner, minimaal éénmaal, in de eventnieuwsbrief.

Lees hier onze algemene voorwaarden.
 

Aanmelden?
Klik hieronder op aanmelden en vul het formulier in of stuur een mail met daarin uw gegevens aan events@vastgoedjournaal.nl o.v.v. 'Congres Haaglanden 2022'. Vergeet niet uw contactgegevens te vermelden.    

 

Congrespartner: