13
apr

Webinar: Versnelling woningbouw: het kan wél

09:50 - 11:30

Projecten zijn sneller te ontwikkelen, met minder mensen en dus goedkoper.
Door in te zetten op parallelle woningbouwontwikkeling kan de ontwikkeltijd worden verkort van zes naar twee jaar en dat met 20 tot 50 procent minder personeel. Deze aanpak vraagt andere dynamieken in werken en denken. Evelyn Rademaker en Peter van Bosse van Fakton lichten dit tijdens een online kennissessie toe.

Fakton voert sinds jaar en dag de regie op vraagstukken rondom vastgoed- en gebiedsontwikkeling, zowel vanuit de financiële kant als ook de organisatorische/
procesmatige kant en spreekt zowel de taal van de marktpartijen als ook die van de beleidsmakers.

Besparingen op een rij
Bij een parallelle woningbouwontwikkeling worden in een vroeg stadium alle stakeholders bij betrokken en wordt het proces van planontwikkeling niet in serie geschakeld maar parallel. Hierdoor kan een ‘go/no go’ op een project en de daarbij behorende besluitvorming richting gemeenteraad substantieel worden verkort.
Naast tijdwinst brengt dit voordelen op de volgende vlakken met zich mee:

  • Financiën
  • Ambtelijke capaciteit
  • Doorlooptijd
  • Inkoop: de marktpartij kan al snel in het proces materialen en onderaannemers inkopen, waardoor de onzekerheden in het planproces exponentieel afnemen.

Het sleutelwoord is ‘samen’
Bij de parallelmatige aanpak stelt Fakton voor dat alle stakeholders, alle beleidsdisciplines en alle proces- en projectsturing in een zeer kort tijdsbestek komen tot planvorming. Iedereen krijgt daarvoor toegang tot dezelfde digitale informatie en reageert in een open-source omgeving actief op elkaars voorstellen. De besluitvorming is gericht op het beter maken van het project en bouwt op de kennis en knowhow van de gehele groep. Op deze manier ontstaat er een flow waarbij problemen snel worden opgelost. Bij tegenvallers worden afspraken gemaakt hoe deze in te lopen. De datum voor start-bouw verschuift niet of gaat hoogstens naar voren. Alleen bij een optimale informatie-uitwisseling, een ingedikt proces en radicaal anders werken kan dit leiden tot: 

  • Verkorting van de ontwikkeltijd van bijna 6 naar bijna 2 jaar;
  • 20 tot 50 procent minder personele inzet als gevolg van een korter, intensiever proces;
  • Aanzienlijke vergroting van de slagingskans van projecten.

 

Aanmelden?
Deelname aan dit webinar op 13 april van 10:00 tot 11:00 uur is gratis. Klik hieronder op aanmelden en vul het formulier in of stuur een mail met daarin je gegevens aan events@vastgoedjournaal.nl o.v.v. webinar: ‘Webinar: Versnelling woningbouw: het kan wél’.