16
okt

Het Randstad Wooncongres 2024

Jaarbeurs, Jaarbeursplein 6, Utrecht, 1e verdieping

12:00 - 17:30

 

Wat kunt u verwachten?

Het bouwtempo in de Randstad moet fors omhoog. De achterstand wordt steeds groter. Het doel is ambitieus: honderdduizenden woningen, niet slechts tot 2030, ook daarna. Hoe krijgen marktpartijen, corporaties, gemeenten en provincies dat voor elkaar? Kan het bouwtempo omhoog door betere samenwerking? Door betere organisatie en aanpak? Door meer locaties?

In de Randstad is de woningbouwopgave het grootst, maar de ruimte het geringst. Is voornamelijk binnenstedelijke bouwen er haalbaar in tijd en kosten? Heeft straatje erbij zin? Buurtje erbij? Zijn de eisen voor de percentages sociale huur en betaalbaarheid er haalbaar? Hoe kunnen corporaties werkelijk bijdragen aan de productie? Misschien via aparte organisaties voor gezamenlijke gebiedsontwikkeling? Hoe zijn (gemeentelijke) capaciteitsproblemen te tackelen?

Praktische antwoorden krijg je deze middag. Geslaagde voorbeelden van werkelijke versnelling, zoals de 100-dagen-aanpak van gemeente Veldhoven (47.000 inwoners). Wat kunnen Randstedelijke partijen daarvan leren? Ontmoet deze middag iedereen van betekenis. Corporaties. Marktpartijen. Wethouders, ambtenaren. Potentiële samenwerkingspartners.

Doelgroep: gemeenten, corporaties, ontwikkelaars/bouwers, beleggers, financiers, adviseurs, toeleveranciers.

 

Programma

12:00 uur Inlooplunch en netwerken. 

13:00 uur Intro door middagvoorzitter Friso de Zeeuw, em. Hoogleraar Gebiedsontwikkeling TU Delft. 


13:10 uur Keynote: Fahid Minhas, Directeur NEPROM.

  • De Randstedelijke woonopgave vergt een integrale aanpak. Hoe maak je dat praktisch, ondanks hindernissen, belemmeringen en dilemma’s? Inbreiding, uitbreiding, samenwerking.
  • Q&A.


13:40 uur Thema: Capaciteitstekorten, organisatie, regelgeving. 
Interviews en discussie op het podium, en met de zaal, door de middagvoorzitter. Elke spreker trapt af met een kort statement over: Hoe is het zo te organiseren dat capaciteitstekorten en regelgeving minder hinder vormen.

 

Hans Meurs, CEO Vorm

Peter de Groot, Lid Tweede Kamer (VVD, portefeuille Wonen en Bouwen)

Caroline van Brakel, Wethouder Wonen, Ruimtelijke Ontwikkeling Gemeente Veldhoven

Bert van Delden, Versnellingstafels Noord-Holland en Flevoland, oud plv dg ministerie BZK

  • Hoe met de bestaande capaciteit meer te realiseren? Hoe het proces te optimaliseren? Hoe het op elkaar wachten te verkorten? Hoe elkaars medewerkers in te zetten? Hoe dit intern te organiseren?
  • Hoe de belemmering van (stapeling van) regelgeving te tackelen? Hoe dichtregelen door een overdaad aan regie te voorkomen?
  • Hoe werkt de 100-dagen-aanpak van Veldhoven? Hoe is de gemeentelijke organisatie hierop aangepast? Wat kunnen Randstedelijke partijen van die aanpak leren?


14:20 uur Thema: Locaties.
Interviews en discussie op het podium, en met de zaal, door de middagvoorzitter. Elke spreker trapt af met een kort statement over: Hoe meer locaties te creëren.

Ronald Weerwag, Wethouder Wonen, RO Gemeente Zoetermeer

Heleen Aarts, CEO Amvest 

Victor Frequin, Wethouder RO, Wonen, Gebiedsontwikkeling Gemeente Ouder-Amstel

  • Is voornamelijk binnenstedelijke bouwen in de Randstad haalbaar in tijd en kosten?
  • Straatje erbij/buurtje erbij: Hoeveel woningen zijn in de Randstad mogelijk? Welke programma’s? Is dit inderdaad goedkoper en sneller? En wat zijn de belemmeringen? Is het haalbaar om twee derde betaalbaar te bouwen, zoals de minister zegt?
  • Wat kunnen gemeenten, provincies en ontwikkelaars doen?


15:00 uur Pauze

15:30 uur Thema: Samenwerking ontwikkelaars, corporaties en gemeenten. 
Interviews en discussie op het podium, en met de zaal, door de middagvoorzitter. Elke spreker trapt af met een kort statement over: Hoe kan samenwerking leiden tot vergroting van de productie?

Rob Haans, Bestuursvoorzitter de Alliantie.

Julius Terpstra, Wethouder Wonen, Bouwen Gemeente Leiden.

Tobias Verhoeven, Directeur Synchroon.

  • Hoe kan samenwerking tot versnelling leiden? Wat komt daarbij kijken? Wat vraagt dit van partijen?        
  • Wat kunnen gemeenten doen om daarbij te helpen?
  • Hebben gezamenlijke organisaties voor gebiedsontwikkeling zin?
  • Inspirerende voorbeelden?


16:10 uur  Conclusies en afsluiting door de middagvoorzitter 

16:15 uur  Netwerkborrel.


Inschrijven
De kosten voor deze dag bedragen 395 euro excl. BTW p.p. voor niet-abonnees. Heeft uw bedrijf een abonnement op Vastgoedjournaal dan krijgt u 100 euro korting.

U kunt ook supporter worden van dit congres voor 1.250 euro excl. BTW, dit is incl. entree voor één persoon. Als supporter wordt uw bedrijfslogo vermeld bij het programma op de site en op de openingssheet tijdens het congres. Verzending banner, minimaal éénmaal, in de eventnieuwsbrief.

Lees hier onze algemene voorwaarden.
 

Aanmelden?
Klik hieronder op aanmelden en vul het formulier in of stuur een mail met daarin uw gegevens aan events@vastgoedjournaal.nl o.v.v. 'Het Randstad Wooncongres 2024' Vergeet niet uw contactgegevens te vermelden.