Steeds meer zakelijke hypotheken worden verstrekt door vermogende particulieren. Ondernemers, projectontwikkelaars en vastgoedbeleggers die een financiering voor hun vastgoed zoeken, komen in toenemende mate terecht bij investeerders als een alternatief financieringskanaal. Particuliere geldgevers hebben inmiddels een substantieel marktaandeel verkregen, blijkt uit onderzoek van Bliss Hypotheekadviseurs.

Banken verliezen hun relevantie

Bedrijven die op zoek zijn naar een financier van hun bedrijfspand en verhuurd vastgoed stappen tegenwoordig niet meer bij een bank naar binnen. Tegenwoordig brengen onafhankelijke financieringsadviseurs particuliere beleggers en ondernemers bij elkaar die vastgoed willen financieren. Deze non-bancaire financieringsvorm heeft in bepaalde segmenten de rol van bank overgenomen.

 

Banken zijn met name geïnteresseerd in het financieren van grote projecten boven de 2 miljoen euro. Het 'onboarden van klanten' en aanbieden van zakelijke hypotheken van een paar ton is voor hen te veel moeite en levert te weinig op. Met name doordat veel banken nog alles op papier doen en een slechte automatiseringsgraad hebben, kosten kleine aanvragen te veel tijd. In het hogere segment is juist de concurrentie van buitenlandse geldverstrekkers moordend. De voorwaarden zijn vaak beter en er valt nog te onderhandelen terwijl Nederlandse banken met standaardvoorwaarden werken.
  

Lage spaarrente
 

Om rendement te maken, zijn vermogende particulieren op zoek naar nieuwe mogelijkheden. 'Het traditioneel opbouwen van pensioen door ondernemers gebeurde in het verleden vaak door een pandje voor de verhuur te kopen. Door de lage spaarrente en de  introductie van de verhuurhypotheek voor particuliere beleggers enkele jaren geleden is deze markt sterk gegroeid. Er is veel liquiditeit in de markt, aangezien veel vastgoedbeleggers inmiddels afscheid nemen van hun vastgoedportefeuille', volgens Alwin Langerak. Hij helpt met name oud-ondernemers en ex-vastgoedbeleggers met een rendement vanaf 6,5% netto en ontzorgt door de leningadministratie op zich te nemen, zodat de maandelijkse rente en aflossing wordt geïnd.

 

Hypotheekrecht
 

Het verstrekken van hypotheken betekent minder risico's ten opzichte van het direct beleggen in vastgoed. Het hypotheekrecht is namelijk een heel sterk recht en het commitment vanuit een leningnemer is beter dan die van een huurder. Mocht een ondernemer failliet gaan, ligt het eerste recht van hypotheek bij de beleggers net als dat normaal bij een reguliere bank ligt. Doordat ondernemers die geld lenen eigen vermogen mee moeten brengen en de marktwaarde hoger dan de hypothecaire lening is, is het risico op verlies bij een executieveiling heel beperkt. 

 

Het één-op-één investeren in hypotheken heeft een enorme vlucht genomen door de mogelijkheden om veilig een aantrekkelijk rendement te behalen en het gat die de traditionele banken hebben achtergelaten. Het opvullen van dit gat mag alleen voor het financiering van zakelijke panden. Het aanbieden van een financiering voor een eigen woning mag namelijk uitsluitend met een vergunning van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).