Op 24 januari tekenen CVEG, Talis, WBVG en Trebbe het contract voor de bouw van ‘Ecodorp Zuiderveld’. Een nieuwe leefgemeenschap in Nijmegen Noord. De ondertekening is een bijzonder moment: na een intensieve voorbereiding samen met bewoners, gaat de bouw straks ook daadwerkelijk van start. Ongeveer de helft van de nieuwe bewoners van de sociale huurwoningen en –appartementen is al bekend. De leefgemeenschap (CVEG) is samen met Talis opdrachtgever voor de plannen. De gemeente Nijmegen steunt de plannen en noemt het qua architectuur en invulling een ‘zinvolle afwijking’ van de rest van Zuiderveld.

‘De afwijking is ook daadwerkelijk zinvol te noemen, omdat Ecodorp Zuiderveld de hele buurt wat gaat brengen. De architectuur is anders dan de rest van Zuiderveld en open. Ook de andere buurtbewoners zijn welkom in de ontmoetingsruimten van Ecodorp”, vertelt Suzanne Bos, één van de toekomstige bewoners van Zuiderveld.

Een ‘dorp’ in een wijk
Zuiderveld is de nieuwste woonwijk van de Waalsprong. Het ligt ten noorden van de Grote Boel. Het wordt een typische buitenwijk met zo’n 600 woningen. Er komen voornamelijk koopwoningen en daarnaast ook sociale huurwoningen. Woningcorporatie Talis bouwt hier samen met Trebbe iets bijzonders, namelijk Ecodorp Zuiderveld. Dit wordt een leefgemeenschap met 46 woningen voor CVEG. Alle andere woningen in de wijk zijn in de afgelopen twee jaar hier al gebouwd. De voorbereidingen van de bijzondere plannen voor Ecodorp Zuiderveld waren intensief en hebben daardoor wat langer geduurd.

Ecologisch bouwen, hoe dan?
Bij de bouw van Ecodorp Zuiderveld worden de moderne technieken om ecologisch te bouwen en te leven gecombineerd met de traditionele waarden van een dorp van vroeger. Hoogte 2 Architecten heeft het ontwerp van de woningen, de appartementen en de gemeenschappelijke ruimten gemaakt. Er zijn tal van ecologische voorbeelden in dit project. Zo wordt bij de bouw isolatiemateriaal van tweedehands textiel in het dak verwerkt. Ook worden restpartijen baksteen gebruikt. Er worden verschillende duurzame maatregelen getroffen, die duurzaam wonen en leven, met een lager energieverbruik, mogelijk maken. Trebbe heeft in de Waalsprong al diverse projecten gebouwd, ook voor Talis. Alleen nooit ecologisch. “Trebbe loopt voorop in het optimaliseren van het bouwproces. Met de bouw van dit project kunnen we onze standaarden verder ontwikkelen rondom duurzaam, ecologisch en circulair bouwen”, geeft Johan Bombach, directeur Trebbe aan.

Het wonen, ook ecologisch
Er komt een grote gemeenschappelijke tuin die de bewoners met elkaar, op een ecologische manier aanleggen en onderhouden. Deze is door landschapsarchitect Le Far West ontworpen. Auto’s en apparatuur worden gedeeld. Michel Pott, de projectmanager van Talis legt uit dat de bewoners ook sociaal duurzaam gaan wonen: “CVEG kwam in 2017 met een woondroom bij ons: mensen die zorg vragen en mensen die deze zorg samen willen dragen, wonen samen bij elkaar. Ze kunnen hierdoor langer thuis blijven wonen. Iedereen levert een bijdrage in iets wat bij hem of haar past. Dit spreekt ons heel erg aan. Vandaag is weer een stap dichter bij deze droom.”

Planning en een woning huren
Medio 2020 start de bouw. In de loop van 2021 wordt de nieuwbouw opgeleverd. Geïnteresseerden voor deze woonvorm kunnen contact opnemen met CVEG.

Andere woongroepen
Talis heeft de afgelopen acht jaar in samenwerking met WBVG al drie woongroepen gerealiseerd: Iewan (de strowijk), Eikpunt (meergeneratie wonen) en Villa Sterappel. WBVG is een woningbouwvereniging die gespecialiseerd is in het beheer van woongroepen en in het begeleiden van woongroepen tijdens de projectontwikkeling. De WBVG is voor Talis een onmisbare partner.