Maastrichts monument als nieuw hoofdkantoor van dsm-firmenich

Maastrichts monument als nieuw hoofdkantoor van dsm-firmenich

Adaptief hergebruik en uitbreidingsontwikkeling die verleden en toekomst verenigt en de levensduur van een rijksmonument verlengt

Maastricht, Nederland - Edge en 3W real estate hebben samen met dsm-firmenich hun nieuwe hoofdkantoor feestelijk geopend in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima. Het ambitieuze project heeft de voormalige Ambachtsschool, een rijksmonument uit 1911, getransformeerd in een state-of-the-art kantoorgebouw dat voldoet aan de hoogste normen op het gebied van welzijn, energie-efficiëntie en milieuprestaties.

Eerste rijksmonument wordt Parijs-proof

Het hoofdkantoor van 10.740 vierkante meter in het bruisende stadsdeel Wyck is het eerste gerenoveerde rijksmonument in Nederland dat Paris-Proof wordt vanwege de lage operationele CO2-voetafdruk. Door de bestaande structuur van de Ambachtsschool te integreren met nieuwe moderne toevoegingen, hebben de ontwikkelaars de levensduur en het doel van dit erfgoedgebouw voor toekomstige generaties verlengd.

"Dit gebouw is een voorbeeld van een duurzame toekomst die diep geworteld is in ons verleden", zegt Coen van Oostrom, oprichter en CEO van Edge. "We zijn er trots op samen te werken met dsm-firmenich en 3W real estate om dit iconische Maastrichtse monument nieuw leven in te blazen als een innovatieve werkplek die de innovatieve en vooruitstrevende waarden van dsm-firmenich weerspiegelt." De ontwerpteams werkten nauw samen en in minder dan 3 jaar na de eerste schets werd een 'clubhuis'-gevoel te gecreëerd. Door het gebruik van open ruimtes wordt de samenwerking van de medewerkers van dsm-firmenich bevorderd.

De neorenaissance buitenkant van de voormalige Ambachtsschoolgebouw is bewaard gebleven. Het interieur is zorgvuldig gemoderniseerd met behoud van originele architectonische details zoals de hoofdtrap, houten balken en de indeling van de voormalige klaslokalen. Het oude gebouw is door een prachtig glazen atrium verbonden met het nieuwe kantoorgebouw van drie verdiepingen. Het nieuwe hoofdkantoor biedt een lichte, open en gezonde werkomgeving die is afgestemd op hybride werkpatronen. Het bevat biofiele ontwerpelementen zoals natuurlijke verlichting, groen en buitenruimtes die het welzijn van de werknemers bevorderen. De trappen zijn een visueel opvallend en aantrekkelijk element. Door dit ontwerp van Edge, worden de werknemers verleid vaker te kiezen voor de gezondere en actiever optie in plaats van gebruik te maken van de liften.

Jaco Meuwissen, CEO van 3W real estate voegt hieraan toe: "Dit was een ongelooflijk ambitieuze onderneming die tot stand is gekomen door een geweldige samenwerking tussen alle partners. Het resultaat is een voorbeeld van adaptief hergebruik dat het gebied nieuw leven inblaast."

Duurzaamheid als kern

Het ontwerp en de bouw van het gebouw heeft duurzaamheid door middel van energie-efficiëntie, waterbesparing, biodiversiteit en materiaalkeuze als uitgangspunt. Het gebouw is voorzien van uitstekende isolatie, efficiënte HVAC-systemen, opwekking van zonne-energie met PV-panelen op het dak, gekleurde zonnepanelen in de gevel en zonnecellen in het glazen atrium, maar ook slimme verlichting en uitgebreide energiemonitoring. Waterbesparende maatregelen omvatten efficiënte armaturen en innovatief regenwaterbeheer. Het materiaalpaspoort van het gebouw zorgt voor een holistische benadering van duurzaamheid, minimaliseert de milieu-impact op lange termijn en vergemakkelijkt toekomstige aanpassingen en hergebruik van materialen. Het project streeft naar BREEAM Outstanding en WELL Platinum certificeringen.

Edge en 3W real estate bedanken alle partners die aan dit project hebben meegewerkt, met een speciale vermelding voor BroekBakema, BAM Bouw en Techniek - Integrale Projecten Zuid, EQUANS, ABT, Huygen, BBN, DGMR, Fokkema & Partners en vele andere betrokkenen.


Deel dit bericht


Andere berichten op Vastgoednieuws.nl