Hoe creëer je meer lichtinval in een donker pand?


Panden met weinig lichtinval doen afbreuk aan de gehele sfeer van de woning. En ze raken ook nog eens minder snel verkocht; potentiële kopers slaan minder snel aan op dergelijke panden. De oorzaak van weinig lichtinval kan meestal weggenomen worden door enkele slimme aanpassingen. Wij geven je tips om meer lichtinval te creëren in een donker pand.

Meer lichtinval creëren door slimme toepassingen

Soms is de oorzaak van weinig lichtinval heel simpel: groen, zoals bomen, belemmeren het daglicht. In dat geval is het slechts een kwestie van overeenstemming bereiken met de eigenaar van het groen om drastisch te snoeien. Vergeet overigens de raambekleding niet; ook deze kan voor een ongunstige lichtinval zorgen. Kies dus zoveel mogelijk voor lichte kleuren.

Overige stappen die je kunt nemen zijn:

Schuifpuien, ramen en deuren

Bedompte, kleine ramen zijn eigenlijk niet meer van deze tijd. Moderne woningen en bedrijfspanden beschikken over meer grote raampartijen dan ooit tevoren. Daarbij wordt het interieur niet vergeten; vrijwel alle gerenoveerde woningen krijgen een glazen schuifdeur, in plaats van de gewone binnendeur.

Direct meer natuurlijke lichtinval:

Welke van de onderstaande keuzes je ook mocht overwegen: informeer altijd even bij de gemeente of er een vergunning nodig is voor de bouwplannen en aanpassingen.

  • Kleine ramen mogen vervangen worden, indien mogelijk, voor schuifpuien. Vaak wordt er gekozen om direct een uitbouw te realiseren die voorzien wordt van een schuifpui.
  • Bij bovenwoningen kunnen kleine ramen ook vervangen worden door grotere, maar niet altijd: informeer naar de mogelijkheden bij de VVE.
  • Binnen het interieur wordt er gekozen voor glazen schuifdeuren; glazen schuifdeuren laten veel meer daglicht de woning binnen komen. Kijk op ForaVida voor de mogelijkheden.
  • Indien mogelijk: plaats een lichtkoepel in het dak. Ook hier is effect overweldigend en er ontstaat direct veel meer natuurlijke lichtinval.
  • Ook kan er gekozen worden voor een dakraam, wat geopend kan worden. Niet alleen ontstaat er zo meer licht, ook kan het pand nog beter op een natuurlijke wijze gelucht worden.

Lichtplan

Creëer lichtbakken in de woning of het pand, die natuurlijk daglicht nabootsen. Daglichtlampen staan bekend onder de noemer: biodynamische LED verlichting. Het effect is overweldigend. Onderzoeken hebben aangetoond dat men beter functioneert bij het gebruik van biodynamische LED verlichting, in plaats van gewone verlichting. Wanneer de biodynamische LED verlichting in lichtbakken wordt aangebracht, krijgt dit het effect van een natuurlijk lichtkoepel - het verschil is niet tot nauwelijks waarneembaar ten opzichte van een echte lichtkoepel; het is de investering meer dan waard.

Kies voor lichte kleuren

Het lijkt overbodig te melden, maar er zijn nog steeds woningeigenaren die met iedere kleurtrend meegaan en daardoor soms voor donkere kleuren in een donker pand kiezen. Dit is geen goed idee. Wie graag donkere kleuren terugziet in een (donker) pand, kan beter voor accentkleuren kiezen, die donker mogen zijn, maar in het geheel doet men er verstandig aan te kiezen voor lichte kleuren op de muren, raambekleding, meubels en dus de algehele inrichting.


Deel dit bericht


Andere berichten op Vastgoednieuws.nl