10 Jaar Park Triangel

10 Jaar Park Triangel

De woonwijk Park Triangel bestaat tien jaar. Honderd hectare in de vorm van een triangel aan de rand van Waddinxveen, begrensd door de A12 en de A20. "Een wijk verdeeld in kleine buurtjes, ieder met hun eigen karakter met veel groen, rondom een groot park, voldoende voorzieningen én een eigen treinstation. De onderliggende ontwerpfilosofie heeft haar succes bewezen. Dankzij de Publiek Private Samenwerking is de beoogde kwaliteit van Park Triangel ook behaald", zegt Helma Born, in haar allerlaatste interview als directeur BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, regio Zuid-West. Vanaf 1 oktober is Helma Born algemeen directeur BPD Nederland.

Park Triangel met haar beoogde 3.000 woningen is een belangrijk project voor de gemeente. Waddinxveen groeit sterk en geniet een grote aantrekkingskracht dankzij haar centrale ligging in de Randstad. Van 26.000 inwoners in 2017 telt Waddinxveen anno 2024 zo'n 34.000 inwoners. En in 2040 zijn dat er naar verwachting alweer 40.000. Voor de ontwikkeling van Park Triangel hebben Gemeente Waddinxveen en BPD indertijd een Publiek Private Samenwerking (PPS) opgetuigd. Die samenwerking is meer dan de som der delen. Park Triangel is inmiddels voor twee derde gereed.

De opbrengsten, maar ook de risico's

"De PPS heeft in grote mate bijgedragen aan de gezellige, levendige woonwijk die nu zo geliefd is bij woningzoekers", vervolgt Born. "Een samenwerking tussen volstrekt gelijkwaardige partijen die naast de opbrengsten, ook de risico's delen.Aanvankelijk verliep de samenwerking stroef, maar door openheid en eerlijkheid groeide gaandeweg het wederzijds vertrouwen en bereiken we meer. In de samenwerking is altijd ruimte om bij te sturen als de markt daarom vraagt. Het lukt ons al tien jaar elkaar - door dik en dun, door laag- en hoogconjunctuur - vast te houden met de focus op dat stipje aan de horizon."

Meer sociale huur

"Voor de laatste fase van Park Triangel is de grote uitdaging de betaalbaarheid van woningen", vertelt Born. "Dat is zeker ook voor de gemeente een belangrijke pijler. Maar stijgende bouwkosten en het grote tekort aan betaalbare woningen voor starters, eenpersoonshuishoudens en senioren zet de huizenprijzen verder onder druk. De gemeente wil meer sociale huurwoningen. In Park Triangel is heel bewust gebouwd voor een brede doelgroep. Het fijne daaraan is dat je in Park Triangel kunt doorstromen binnen de wijk. Een belangrijke kwaliteit daarbij is dat betaalbare woningen qua uitstraling en architectuur niet van koopwoningen zijn te onderscheiden. Dat versterkt het gevoel dat iedereen erbij hoort. Bewoners voelen zich verbonden en écht thuis in Park Triangel."

Park Triangel

In Park Triangel komen in totaal circa 2.900 nieuwbouwwoningen. De eerste woning is op 1 december 2014 opgeleverd, de laatste bewoners zullen rond 2028 hun intrek nemen. Met elkaar vormen de 11 buurten én het park een dorps geheel. Ontmoeten en spelen staan centraal. Bewoners parkeren de auto in de gezamenlijke binnenterreinen, waardoor er tussen de woningen ruimte is voor speelplekken en groen. Park Triangel wordt ontwikkeld door de Gemeente Waddinxveen en BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling. Zij hebben de krachten gebundeld in CV Park Triangel.

Over BPD

BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling is de grootste gebiedsontwikkelaar in Nederland. Het bedrijf is werkzaam vanuit vier kantoren, gevestigd in Amersfoort, Amsterdam, Delft en Eindhoven. Sinds de oprichting in 1946, toen nog onder de naam Bouwspaarkas Drentsche Gemeenten, heeft BPD de bouw van bijna 384.000 woningen mogelijk gemaakt. Vandaag wonen meer dan één miljoen mensen in woonwijken waarin de hand van BPD zichtbaar is. In 2019 richtte BPD ‘BPD Woningfonds’ op, een fonds volledig bestaand uit duurzame en betaalbare nieuwbouwhuurwoningen voor huishoudens met een middeninkomen in Nederland. Naast Nederland is BPD ook actief in Duitsland, waar het bedrijf vanuit 6kantoren werkzaam is onder de naam BPD Immobilienentwicklung. Ga voor meer informatie over BPD naarwww.bpd.nl of www.bpd.de.


Deel dit bericht


Andere berichten op Vastgoednieuws.nl