Vastgoedontwikkelaars kiezen steeds vaker voor modulair bouwen. Deze bouwmethode biedt namelijk verschillende voordelen voor zowel de ontwikkelaars als eindgebruikers. In dit artikel leggen we uit wat modulair bouwen inhoudt en waarom het steeds prominenter wordt in de bouwsector.
Wat is modulair bouwen?
Bij modulair bouwen worden gebouwen samengesteld uit vooraf gefabriceerde units. Deze units worden in de fabriek geproduceerd en hierna naar de bouwplaats getransporteerd, waar het gebouw in elkaar gezet kan worden. Het proces is totaal anders dan traditionele bouwmethodes. Bij modulair bouwen hoeven niet alle onderdelen ter plaatse opgebouwd te worden. Daardoor kunnen diverse bouwprocessen tegelijkertijd plaatsvinden en verloopt het proces een stuk vlotter.
Consistente kwaliteit en lage kosten
Omdat modulaire units in een gecontroleerde fabriek worden geproduceerd, is de bouwkwaliteit ook erg consistent. Dit resulteert onder meer in nauwkeurige aansluitingen en een goede isolatie. De modulaire gebouwen voldoen aan hoge kwaliteitsnormen en hebben op lange termijn relatief weinig onderhoud nodig.
Naast dat modulair bouwen tijd scheelt en voor een consistente kwaliteit zorgt, heeft het ook financiële voordelen. Door de efficiëntie van het bouwproces zijn de arbeidskosten lager en is de kans op fouten kleiner. Daarnaast zorgt de gecontroleerde omgeving ervoor dat er minder materiaal verspild wordt. Dit zorgt niet alleen voor lagere kosten, maar is ook goed vanuit duurzaamheidsoogpunt.
Duurzaam en milieuvriendelijk
Modulaire bouw is een belangrijke stap om de bouwsector duurzamer te maken. Onder meer dankzij het gebruik van hernieuwbare materialen zoals hout, maar ook omdat de modules hergebruikt kunnen worden. Daarnaast zorgt het productieproces voor minder afval en een lagere CO₂-uitstoot. Modulair bouwen is dus goed voor een circulaire economie, maar helpt ook om de ecologische voetafdruk van bouwprojecten te verkleinen.
Een hoge mate van flexibiliteit
Een van de belangrijkste voordelen van modulair bouwen is dat het een hoge mate van flexibiliteit biedt. De units zijn makkelijk samen te stellen, maar ook te demonteren en opnieuw te gebruiken. Zo biedt fabrikant Multihome bijvoorbeeld de mogelijkheid om units te huren of te kopen. Huren is interessant voor tijdelijke werkruimtes of woonoplossingen, terwijl kopen een optie is voor permanente huisvesting. Daarnaast zijn modulaire gebouwen makkelijk aan te passen, uit te breiden en te verplaatsen. Zo kan men goed inspelen op veranderende behoeftes.
Omdat modulaire bouw zo veelzijdig is, kan het voor tal van verschillende toepassingen gebruikt worden. Zeker gezien de regelgeving en behoeftes met betrekking tot vastgoedontwikkeling continu veranderen, zijn modulaire units een uitkomst voor de bouwsector.