U heeft een vermogen dat op dit moment te weinig oplevert. U bent op zoek naar investeringskansen, maar u wilt uw risico's goed spreiden. Rente-inkomsten zijn zo goed als verwaarloosbaar. Beleggen in aandelen kunnen u een behoorlijk rendement opleveren, maar het is wel een strategie met risico's. Als u kiest voor obligaties, dan zijn de risico's aanzienlijk verminderd, maar behaalt u niet het rendement dat u voor ogen heeft. Er is een andere mogelijkheid, met beperkt risico en mogelijk interessante opbrengsten. U zou kunnen beleggen in vastgoed. Als u verstandig bent, schakelt u een makelaar in met aantoonbare kennis en ervaring.

Beleggingspanden, goed rendement met aanvaardbaar risico

Veel beleggingspanden worden verhuurd, ofwel aan particulieren, ofwel aan bedrijven en instellingen. U haalt uw rendement uit huurinkomsten, ofwel aan het eind van uw investering, uit de verkoop van uw pand. In tijden van hogere inflatie kan het rendement van veel beleggingsproducten tegenvallen. Bij beleggingspanden loopt u minder risico. Immers, zowel de grondprijs, de prijs van nieuwbouw en de hoogte van huurcontracten houden met inflatie rekening. 

Als u besloten heb om te investeren in een appartement of huis voor de verhuur, komen er nogal wat zaken bij kijken. Inventariseer en let vooral op het volgende:

  • Wat is gebruikelijke prijs per m2  in het gebied?
  • Wat is er beschikbaar qua verhuur?
  • Wat zijn de huurprijzen in de buurt?
  • Welke kosten komen er op u af zoals VvE, OZB, rioolheffing, waterschapsbelasting, verzekeringen, onderhoud etc.?
  • Wat is de maximale hypotheek die u kunt krijgen?
  • Wat zijn de kosten aan de makelaar voor vastgoedbeheer?

Het rendement van beleggingspanden

Als u slim belegt in vastgoed, kunt u als stelregel aanhouden dat het rendement hoger uitvalt in vergelijking met beleggen in obligaties. Beleggen in aandelen kan in de regel meer opbrengen, maar de bijbehorende risico's zijn dan ook navenant. Wilt u in uw beleggingsportefeuille een grote mate van risicospreiding, dan kan beleggen in vastgoed een interessante aanvulling zijn op uw activiteiten in de markt van aandelen en obligaties.

Zelf doen of een makelaar inschakelen?

Als u een makelaar inschakelt, zult u makelaarskosten moeten betalen. Deze komen in mindering op uw rendement. Is het wel noodzakelijk en kunt u het niet beter zelf doen? Als u de lokale markt goed kent en goed op de hoogte bent van economische ontwikkelingen, zowel landelijk als regionaal, kunt u deze stap overwegen. Een makelaar kan u echter veel meerwaarde bieden. Door hun vakkennis en kennis van de lokale vastgoedmarkt beperkt uw aankoopmakelaar de risico's voor uw beleggingsportefeuille. Een beleggingspand vertegenwoordigt een behoorlijke investering en u wilt er zeker van zijn dat het ook op langere termijn blijft renderen. Dan is het goed dat u kunt vertrouwen op een makelaar die de vastgoedmarkt in en rond het gebied van uw beleggingsproject als geen ander kent.

Investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed wordt door veel mensen als spannend en lucratief gezien. Maar houd goed voor ogen dat het meer tijd en energie kost dan vaak gedacht wordt. U kunt uiteraard veel zaken uitbesteden aan een makelaar maar dat zal uiteindelijk het rendement drukken.