Van Wijnen heeft gisteren, op 3 juni, een overeenkomst getekend om de onderneming over te dragen aan nieuwe aandeelhouders met als doel om de grensverleggende ambities voor groei, vergaande digitalisering en industrialisering van ons concern verder vorm te geven. Daarover gaat dit bericht.
 
HAL Investments
HAL Investments B.V. (HAL) heeft een overeenkomst getekend om de aandelen over te nemen van de huidige eigenaren. Dat zijn grootaandeelhouder en grondlegger van het huidige bedrijf Klaas de Leeuw (57%) en Rabobank, dat sinds 2014 voor 43% aandeelhouder is. De afronding van de transactie is nog onderhevig aan gebruikelijke voorwaarden voor transacties van deze aard, inclusief goedkeuring door de mededingingsautoriteiten en afronding van de procedures uit hoofde van de Wet op de Ondernemingsraden.
 
Peter Hutten nieuwe CEO
Topman bij Van Wijnen Wino de Jong treedt per 1 augustus 2020 af. Zijn positie van CEO wordt door Peter Hutten overgenomen, voorheen COO bij Van Wijnen. Kees Wielaart blijft aan als CFO. De Raad van bestuur zal aangevuld worden met een nog te werven derde persoon, zodat er een evenwichtige verdeling van de totale portefeuille ontstaat.
 
Verheugd over het resultaat
De huidige aandeelhouders hebben samen met Wino de Jong enige maanden geleden de aanzet gegeven tot genoemde verkoop. Er was veel belangstelling van partijen in Van Wijnen. De aandeelhouders zijn verheugd over dit resultaat. Waarbij de unieke organisatiestructuur van Van Wijnen, in combinatie met de landelijke dekking en schaal, gewaarborgd blijft met deze overname.
 
HAL is blij met Van Wijnen
HAL is blij dat Van Wijnen deel gaat uitmaken van haar portefeuille. HAL heeft reeds investeringen in bedrijven zoals Boskalis, Vopak, SBM Offshore, GrandVision, Coolblue, Broadview (het moederbedrijf van onder andere Trespa, Arpa en Formica) en Timber and Buildings Supplies Holland (het moederbedrijf van Jongeneel en PontMeyer). Met Van Wijnen heeft HAL een gezond en toekomstbestendig bedrijf overgenomen met fors groeipotentieel, een uitstekende visie op duurzaam, circulair bouwen en met aantoonbare resultaten op het gebied van maatschappelijke betrokkenheid.
 
Digitalisering
Wino de Jong is sinds eind 2018 directievoorzitter bij Van Wijnen. Hij kondigde vorig jaar aan dat Van Wijnen flink gaat investeren in een digitale platform en fabrieken. “Digitalisering krijgt in ons bouwproces een steeds grotere rol bij het totstandkomen van nieuwbouwwoningen. Om dit groots te kunnen aanpakken past de nieuwe aandeelhouder HAL die onze visie deelt.”
 
Betaalbaarheid
We willen dat wonen betaalbaar blijft voor alle Nederlanders en leggen ons daarom substantieel toe op een vergaand gedigitaliseerde en gerobotiseerde maakindustrie. Het gaat in het bijzonder om woningen voor bewoners in het sociale en middeldure huur- en koopsegment met als doel om deze goedkoper en sneller te produceren met een uitstekend wooncomfort. Hiermee maakt Van Wijnen een heldere keuze voor focus op een bouwproces nieuwe stijl. Met de investeringen en ervaringen in de geindustrialiseerde woningbouw worden ook soortgelijke stappen gezet in de domeinen zorgen, werken, leren en recreëren.