Structurele oplossing voor woningtekort begint bij minder verstikkend beleid

Patricia Ghering, CEO van Mosaic World, deelt in het volgende artikel haar opinie en adviezen aan het Nederlandse kabinet. Ghering is van mening dat een structurele oplossing voor het woningtekort begint bij een minder verstikkend beleid.

Zoals te verwachten trok het kabinet op Prinsjesdag flink de portemonnee. Wat mij opvalt: eén miljard euro voor huisvesting asielzoekers erbij. Het doel is duidelijk; voorkomen van de beschamende situatie waarin grote groepen nieuwkomers buiten moesten slapen in Ter Apel.

Graag deel ik onze ervaringen van de afgelopen maanden, waarin we als marktpartij, samen met gemeentes in het hele land in korte tijd duizenden opvangbedden hebben gerealiseerd voor vluchtelingen uit Oekraïne. De les voor de overheid: gemeente en marktpartijen zijn prima in staat om in korte tijd woonruimtes te verzorgen. “Onder druk wordt alles vloeibaar”, dat heb ik veel gehoord sinds de stroom vluchtelingen een piek bereikte, maar het gaat veel verder dan dat. Zowel binnen lokale overheden als binnen marktpartijen leeft er een enorm verantwoordelijkheidsgevoel én de wil om lokale huisvesting voor alle groepen, inclusief de nieuwkomers, goed voor elkaar te krijgen.

DEN HAAG: GEEF GEMEENTE EN MARKT DE RUIMTE

Waar het misgaat is als politici in Den Haag zich ermee gaan bemoeien, met richtlijnen, taakstellingen, duurzaamheids- en stikstof doelstellingen, regels en wetten of zelfs ‘ aanwijzingen’ aan gemeentes. Vaak goed bedoeld, maar in de praktijk blijkt het vooral veel bureaucratische rompslomp, waardoor alles vastloopt en er geen woning meer kan worden gebouwd. Waar ik voor pleit is om de lessen uit de noodopvang toe te passen op de huisvesting voor iedereen die op zoek is naar een betaalbare woning.

Voorbeelden dat het wel kan? Die hebben we genoeg: een kantoorpand in Amersfoort waar we samen met de gemeente 129 woonruimtes hebben gerealiseerd voor doelgroepen die acuut op zoek zijn. En bijvoorbeeld ook opvang in leegstaande scholen en ziekenhuizen in Tilburg, Venlo, Hoorn, voor duizenden vluchtelingen. 600 gloednieuwe stapelbare studentenstudio’s in Maastricht, met eigen badkamer en keuken. De transformatie van twee oude kantoorpanden in Amsterdam-Zuidoost naar studio’s voor starters. Allemaal tot stand gekomen door gemeente ambtenaren met lef en een pragmatische kijk op wat ze willen bereiken. Wij hebben die uitgestoken handen met veel plezier aangenomen en onze kennis, ervaring en middelen beschikbaar gesteld om voor heel Nederland betaalbare woonruimtes te realiseren.

Voor een structurele oplossing van de woningmarkt moeten we niet afhankelijk willen zijn van ambtenaren die hun nek uitsteken. Daarom mijn dringend verzoek aan beleidsmakers om niet alleen te praten over urgentie, maar er ook naar te handelen en de bureaucratie hindernissen weg te nemen.

Patricia Ghering, CEO van Mosaic World, een marktpartij die van Helsinki tot Marseille actief is met het opnieuw uitvinden van stedelijk wonen