Amsterdam – De verduurzaming van de woningmarkt komt ernstig in gevaar als minister De Jonges plannen doorgaan om de middenhuur te reguleren. De van oorsprong Scandinavische institutionele verhuurder Heimstaden noemt de plannen in reactie op de kamerbrief die de minister vandaag stuurde dan ook onverantwoord en waarschuwt voor onherstelbare schade.


In zijn brief schrijft De Jonge dat hij ruimte wil houden om te investeren in de woningmarkt door onder andere institutionele partijen. Daarnaast schrijft hij dat hij verduurzaming een impuls wil geven. “De realiteit is alleen dat verduurzaming ons nu moelijker dan ooit wordt gemaakt,” zegt Edward Touw, head of corporate communications & public affairs van Heimstaden Nederland. “Zeker met de huidige bouwkosten is verduurzaming zelfs onder de huidige regulering al moeilijk te financieren. Binnen het puntensysteem wordt dat financieel gezien in veel gevallen volledig onmogelijk. Deze regulering zal desastreuze gevolgen hebben voor de verduurzamingscapaciteit in Nederland.”

Greenwashing

Verduurzaming van de woningmarkt is ondertussen juist hard nodig, Omdat 38 procent van de Europese uitstoot afkomstig is van gebouwen. Maar met het oog op de hard gestegen energieprijzen ook om de totale woonlasten van bewoners betaalbaar te houden. Waar veel investeerders en woningcorporaties hun niet-duurzame bezit afstootten, kocht Heimstaden daarom juist ook woningen met een slecht energielabel aan. 

Touw: “Wij geloven dat niet-duurzaam bezit verkopen niks bijdraagt aan een duurzamere woningmarkt omdat je het probleem daarmee alleen maar verschuift naar de volgende eigenaar. Dat is greenwashing. Wij willen daarom verantwoordelijkheid nemen voor niet-duurzame woningen door ze in de komende jaren te verduurzamen. Dat wordt ons, en andere partijen die hun verantwoordelijkheid nemen, nu onmogelijk gemaakt.”

Eisen stellen geen oplossing

De minister lijkt op de zorgen over verduurzamingscapaciteit te anticiperen door minpunten in het WWS toe te kennen voor labels met een E-, F- of G-label. “Maar eisen stellen is geen oplossing,” zegt Touw. “Deze eisen veranderen niets aan het feit dat met het doortrekken van het huidige puntensysteem het vaak financieel simpelweg niet mogelijk is om te verduurzamen. Het enige dat de minister nu doet is verhuurders die willen verduurzamen dwingen tussen linksom of rechtsom verlies maken.”

Heimstaden waarschuwt dan ook dat de regulering ervoor zal zorgen dat veel niet-duurzame woningen in de komende jaren verkocht zullen worden. Omdat deze complexen niet als geheel aan een andere investeerder kunnen worden verkocht, zullen veel verhuurders worden gedwongen woningen één-voor-éen te gaan verkopen – het zogenaamde uitponden. 

Onherstelbare schade

Daardoor ontstaan er in complexen die nu nog voor 100 procent in eigendom zijn van dezelfde eigenaar ineens verenigingen van eigenaren. En die hebben vaak niet de financiële capaciteit om te verduurzamen, waardoor er in die complexen helemaal niet meer verduurzaamd kan worden. “Als die woningen eenmaal uitgepond zijn, is er geen weg meer terug,” waarschuwt Touw. “Het kabinet moet zich goed realiseren dat regulering van de middenhuur geen vrijblijvend experiment is dat na verloop van tijd kan worden teruggedraaid, maar dat het om blijvende schade gaat aan de verduurzaming van de woningmarkt. Deze plannen zijn dan ook enorm onverantwoord.”

Daarnaast noemt Heimstaden het opvallend dat de minister vasthoudt van regulering tot 187 WWS-punten. Dat betekent dat de huurprijzen bij invoering op 1 januari 2024 gereguleerd zullen zijn tot een bedrag van rond de 1.100 euro, terwijl hij het onlangs nog had over 1.000 euro.