Ondanks een wereldwijd turbulent jaar toonden de vastgoedfondsen van CORUM opnieuw hun veerkracht. De uitgekeerde dividenden en de in 2022 doorgevoerde aandeelprijsstijgingen leiden elk tot een jaarprestatie (1) van ongeveer 10% - zowel voor CORUM Origin als voor CORUM XL en CORUM Eurion. De drie vastgoedfondsen zijn momenteel belegd in 17 landen. In 2022 kocht de vermogensbeheerder in totaal 45 gebouwen aan voor een gezamenlijk bedrag van ruim 1,2 miljard euro.

Frédéric Puzin, oprichter en CEO van CORUM over de huidige marktsituatie: "Er is duidelijk een voor en na 2022: de oorlog in Oekraïne, inflatie, stijgende rente, economische stagnatie en recessierisico. De wereld is veranderd aan het einde van dit bewogen jaar, met een oorlog in Europa die de financiële markten begin 2022 zwaar op stelten zette: de aandelenmarkt sluit het jaar af met een verlies van 9,5% (Eurostoxx 50-index), de markt voor 10-jarige Duitse staatsobligaties – ook wel omschreven als "risicovrij" – met een verlies van 21,6% en de markt voor Europese high-yield obligaties met een verlies van 9,4% (IBOXXMJA-index) (2).”

Puzin benoemt drie bepalende factoren voor de stabiele prestaties van zijn eigen fondsen: De eerste zijn de regelmatige huurinkomsten die door solide huurders worden betaald en aan de beleggers worden uitgekeerd in de vorm van maandelijkse dividenden.

De tweede factor is de uitkering van de gerealiseerde meerwaarden aan de aandeelhouders, uit de verkoop van vastgoed door CORUM Origin en CORUM XL. Zo verkocht de vermogensbeheerder afgelopen december nog een gebouw in Frankfurt dat sinds 2015 in de portefeuille van CORUM Origin zat. De transactie leverde een winst op van ongeveer 24 miljoen euro, meer dan een derde van de aankoopprijs, dat na aftrek van kosten volledig is uitgekeerd aan de aandeelhouders van het vastgoedfonds.

Ten derde werd voor alle drie de vastgoedfondsen in het tweede en derde kwartaal van 2022 een aanzienlijke stijging van de aandeelprijs doorgevoerd: +4,13% voor CORUM Origin, +3,17% voor CORUM XL en +5,39% voor CORUM Eurion.

Resultaten van 2022 overtreffen de eigen doelstellingen

Het vlaggenschipfonds CORUM Origin sloot 2022 af met een jaarrendement (3) van 6,88% (effectief rendement (4) over 10 jaar van 7,06%), voor het 11e opeenvolgende jaar gelijk aan of hoger dan zijn doelstelling van 6%. Het jongere CORUM XL noteerde 5,97% voor 2022 (effectief rendement over 5 jaar van 5,34%), voor het zesde jaar op rij boven de doelstelling van 5%.

 

Het jongste vastgoedfonds CORUM Eurion, dat in Nederland vooralsnog alleen beschikbaar is voor institutionele beleggers, behaalde een jaarrendement van 6,47%. Dit is het derde jaar op rij dat zij haar rendementsdoelstelling van 4,5% heeft overschreden.

Puzin: "Door de combinatie van de maandelijkse dividenden, de uitzonderlijke dividenden uit meerwaarden en de aandeelprijsstijging laten de vastgoedfondsen een werkelijke jaarprestatie optekenen van 11,01% voor CORUM Origin, 9,14% voor CORUM XL en 11,86% voor CORUM Eurion. We zeggen ‘werkelijke prestatie’, omdat het rechtstreeks op de bankrekeningen van onze aandeelhouders terechtkomt.

 

(1) Jaarrendement + aandeelprijsstijging lopend jaar

(2) Bron: Bloomberg

(3) Jaarrendement: het bruto dividend, vóór Franse en buitenlandse belastingen (betaald door het fonds voor rekening van de aandeelhouder), dat uitgekeerd wordt over het jaar N (inclusief het buitengewoon interim-dividend en het gedeelte dat als kapitaalwinst wordt uitgekeerd, oftewel 0,94% voor CORUM Origin en 0,12% voor CORUM XL in 2022), gedeeld door de aankoopprijs van het aandeel op 1 januari van het jaar N. Deze indicator wordt gebruikt om de jaarlijkse financiële prestaties van de CORUM vastgoedfondsen te meten.

(4) Effectief rendement meet de rentabiliteit van de belegging over een bepaalde periode. Het houdt rekening met de ontwikkeling van de waarde van het aandeel, het over de periode uitgekeerde dividend en de door de belegger gedragen inschrijvings- en beheerskosten.

CORUM-aandelen zijn een vastgoedbelegging. Zoals elke belegging in vastgoed is het een belegging op lange termijn met een beperkte liquiditeit. Ze bieden geen garantie op rendement of performance en houden een risico op kapitaalverlies in. Inkomsten zijn niet gegarandeerd. In het verleden behaalde resultaten, evenals gedane aan- en verkopen, bieden geen garantie voor de toekomst.

Over Corum Investments

CORUM, onderdeel van de CORUM Butler Group, is een naamloze vennootschap dat is opgericht in 2011. Het heeft zijn hoofdkantoor in Parijs en kantoren in Amsterdam, Londen, Dublin, Wenen, Lissabon en Singapore. Momenteel telt de CORUM Butler Group wereldwijd ruim 200 werknemers met 21 verschillende nationaliteiten. Tien jaar na oprichting is de onafhankelijke onderneming in Frankrijk uitgegroeid tot marktleider in beleggingsoplossingen. De onderneming beheert een portefeuille met een totale waarde van ruim 6 miljard euro en telt inmiddels meer dan 100.000 aandeelhouders. CORUM Investments is een internationale merknaam van CORUM Asset Management en in Nederland gevestigd aan de Herengracht 338, te Amsterdam. CORUM Origin en CORUM XL zijn door CORUM Asset Management beheerde open-end vastgoedbeleggingsfondsen (SCPI's). CORUM Origin heeft SCPI-visum nr. 12-17 van de AMF, ontvangen op 24/07/2012. CORUM XL heeft SCPI-visum nr. 19-10 van de AMF, ontvangen op 28/05/2019. CORUM Asset Management, 1 rue Euler 75008 Parijs; AMF vergunning op 14 april 2011 onder nr. GP-11000012.