De sloopwerkzaamheden op het terrein van het voormalige zorgcomplex De Trappenberg in Huizen zijn in volle gang. Op het historische hoofdgebouw uit 1911 na worden alle later bijgebouwde gebouwen vervangen door nieuwbouw. De planning is om dit jaar te beginnen met de bouwwerkzaamheden, zodat in medio 2025 ca. 300 woon-zorgappartementen in het middel-dure huursegment, een zorgpension, een gezondheidscentrum en twee ’Gastenhuizen’ voor mensen met dementie opgeleverd kunnen worden. Feike Siewertsz van Reesema van ontwikkelaar Waterland Real Estate: “Er is een grote behoefte aan betaalbare huurwoningen voor ouderen met een lichte tot zware zorgvraag.”

Historisch terrein behoudt maatschappelijke invulling

Op het terrein van de Trappenberg aan de Crailoseweg, omgeven door het Goois Natuurreservaat, werd in 1911 een kind-sanatorium opgezet voor de behandeling van TBC. Vanaf de jaren ’50 werd het complex gebruikt als Goois Kinderziekenhuis, met een focus op kinderrevalidatie. Vanaf de jaren ’80 konden er ook volwassen revalideren. In 2018 werd het complex gesloten en te koop aangeboden.

De gemeente Huizen stemde in met het plan van Waterland Real Estate, opgericht door ervaren vastgoedondernemer Feike Siewertsz van Reesema, om het terrein te her-ontwikkelen met behoud van de maatschappelijke invulling en aandacht voor de omliggende natuur. Waterland Real Estate werkt hierbij samen met vastgoedontwikkelaar en institutioneel belegger Amvest. Het hoofdgebouw van het voormalige zorgcomplex wordt gerenoveerd en vormt het hart van het nieuwe woonzorgpark dat plaats zal bieden aan 55+bewoners met een zorgbehoefte, die zoveel mogelijk zelfstandig willen kunnen blijven wonen. Daarnaast komen er diverse voorzieningen gericht op zorg, zoals een verzorgingstehuis, een huisartsenpost, een apotheek en een medisch dienstencentrum. Het omliggende natuurgebied wordt zoveel mogelijk aangesloten en verweven met het nieuwe complex.

Feike Siewertsz van Reesema: “Goede huisvesting voor ouderen helpt ook doorstroming op de woningmarkt”

Volgens Siewertsz van Reesema neemt de vraag naar passende huisvesting voor ouderen met een zorgvraag toe. Mensen worden gemiddeld steeds (gezonder) ouder, en willen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Het aanbod dat hierop inspeelt is beperkt. Dankzij moderne, energiezuinige en comfortabele woningen in de natuur, met op ouderen gerichte voorzieningen en een betaalbare huurprijs, wordt het voor ouderen aantrekkelijker om te verhuizen. Bovendien kan hierdoor hun soms niet meer passende (gezins-)woning vrijkomen voor een volgende generatie woningzoekenden.

Hoewel het Gooi bekendstaat als een duurdere regio, is de betaalbaarheid van de zorgappartementen een van de speerpunten in het project, zodat zoveel mogelijk ouderen in aanmerking kunnen komen. De diverse zorgvoorzieningen en werkgelegenheid die dit oplevert voorzien verder in de maatschappelijke behoeften.

Over Waterland Real Estate

Siewertsz van Reesema heeft ruim 25 jaar ervaring in de vastgoedsector en richtte Waterland Real Estate in 2014 op samen met een internationale investerings- en beleggingsmaatschappij. Sinds Siewertsz van Reesema de onderneming geheel overnam richt het zich op binnenstedelijke gebiedsontwikkeling, met de nadruk op betaalbare huisvesting.