Voorburg, 11 november 2019 - De wereldwijde markt voor commercieel vastgoed nadert een dieptepunt. Dat blijkt uit de RICS Commercial Property Monitor over het derde kwartaal van 2019. Europa heeft de beste vooruitzichten. Duitsland en Nederland lopen voorop en tonen nog steeds veerkracht, met uitzondering van de detailhandel.

Op de meeste Europese markten zal de waarde en de huurprijs van winkels naar verwachting dalen, omdat de structurele verandering in winkelgedrag doorzet. Volgens de Monitor zijn de vooruitzichten voor kantoren positief. In Nederland is de commercieel vastgoedmarkt de piekfase van de huidige vastgoedcyclus ingegaan. De markt verliest geleidelijk aan momentum.

De Occupier Sentiment Index daalde naar de laagste waarde sinds 2016. In de kantorensector nam de gebruikersvraag toe. Ook de industriële sector zag een verbetering.

In de retailsector nam de vraag van huurders af tot het laagste punt sinds 2013. Huurprijzen op A1 locaties zullen naar verwachting de komende twaalf maanden dalen met 2% en die op overige locaties met 7%. De vooruitzichten voor de retailmarkt op secundaire locaties blijven sterk negatief.

De huurprijzen van hoogwaardige kantoren op de beste locaties zullen naar verwachting met bijna 6% stijgen. De waardeontwikkeling van hoogwaardige kantoren op de beste locaties en industrieel vastgoed blijft volgens de enquête in de komende twaalf maanden stabiel. 

De Global RICS Commercial Proper Monitor is een enquête die het sentiment in de commercieel vastgoedsector weergeeft. De monitor is een referentie voor de Europese Centrale Bank en wereldwijde beleggers. De resultaten voor het derde kwartaal van 2019 zijn in november gepubliceerd.

Vertrouwen door professionele standaarden
RICS is een wereldwijde professionele organisatie. Wij ontwikkelen en handhaven de hoogste professionele kwalificaties en standaarden in het taxeren, ontwikkelen en managen van grond, vastgoed, bouw en infrastructuur. Onze naam staat voor de voortdurende ontwikkeling van standaarden die zorgen voor vertrouwen op de markten en een positieve verandering in zowel stedelijke als landelijke gebieden.