Kwartaal update woningmarkt

Kwartaal update woningmarkt

Verschillen in oppervlakte- en prijsklassen zijn groot
In 2023 Q1 zijn twee op de drie te koop staande woningen verkocht. Het kwartaal kenmerkt zich daardoor als een ruimere woningmarkt voor kopers. Het werkt in het voordeel van woningzoekenden dat de verkoopprijs gedaald is naar €403.500 (-9% t.o.v. 2022 Q1). Daarnaast is de looptijd niet zo lang geweest sinds 2018. Doorstromers zetten eerst hun woning te koop alvorens zij een nieuwe woning kopen. Het aantal te koop staande nieuwbouwwoningen en woningen die vanaf €450.000 worden aangeboden, zijn verdubbeld in een jaar tijd. Daarnaast is het opvallend dat er procentueel meer woningen te koop zijn gezet in de lagere oppervlakte- (<80m²) en prijsklassen (tot €350.000) in het afgelopen kwartaal.

Huurwoningen worden verkocht
Het aantal nieuwbouwverkopen is met 35% gedaald in een jaar tijd, terwijl de transacties van bestaande bouw vrijwel niet veranderd zijn. Er is een toename van het aantal verkopen tot €350.000 terwijl er een daling is in het aantal verkopen van woningen in hogere prijsklassen. Deze ontwikkelingen zijn in lijn met de ontwikkeling dat particuliere huurwoningen worden uitgepond omdat het verhuren van deze woningen niet meer rendeert. Starters hebben zo meer kans door het extra koopaanbod. Waar particuliere beleggers eerder starters steeds vaker de loef afstaken, is het tij gekeerd.

Corporaties nemen het stokje van beleggers over
Het aantal bouwvergunningen is met 25% gedaald t.o.v. 2022 Q1. Door de huurregulering nemen investeerders in hun nieuwbouwplannen minder vrijesector huurwoningen op. Projectontwikkelaars zoeken vooral naar corporaties die hun woningen willen afnemen. Het aandeel bouwvergunningen dat is verleend aan corporaties is met 75% gestegen in een kwartaal. Het prijsgat tussen sociale en vrijesector huurwoningen zal groter worden. Wie niet kan of wil kopen of te veel verdient voor een sociale huurwoning, valt tussen wal en schip.



Het aantal verkopen is voor alle woningtypes gedaald met paar procentpunten in een kwartaal tijd. Ook het aantal tussenwoningen, hoekwoningen en 2-onder-1-kapwoningen is gedaald met paar procentpunten in een kwartaal tijd, terwijl er wel meer appartementen en vrijstaande woningen te koop zijn gezet.


Alleen appartementen kleiner dan 80 vierkante meter zijn in aanbod gestegen t.o.v. afgelopen kwartaal. Bij de overige woonoppervlaktes is het aantal te koop gezette woningen gedaald. Voor alle klasses zijn het aantal verkopenook gedaald.



In een jaar tijd is de looptijd met 90% toegenomen.



De mediane meterprijs voor meergezinswoningen is verder gedaald naar € 4.540 in het eerste kwartaal 2023.



De mediane meterprijs voor eengezinswoningen is verder gedaald naar € 3.440 in het eerste kwartaal 2023.


Deel dit bericht


Andere berichten op Vastgoednieuws.nl