Savills verwacht volgend jaar een opleving van 35% in investeringsactiviteit met ongeveer € 220 miljard aan transacties in heel Europa


Savills verwacht volgend jaar een opleving van 35% in investeringsactiviteit met ongeveer € 220 miljard aan transacties in heel Europa

Savills verwacht dat de investeringsvolumes in Europees vastgoed volgend jaar zullen opveren naarmate de economie van het continent zich herstelt en verwacht een totaal transactievolume van €220 miljard in 2024, een stijging van 35% ten opzichte van de voorspelde €163 miljard voor 2023.

Nu zowel kredietverstrekkers als investeerders zich beginnen aan te passen aan de nieuwe omgeving van hogere rentetarieven, schuldkosten en rendementen, denkt de internationale vastgoedadviseur dat we in het tweede halfjaar van 2023 getuige zullen zijn van een licht herstel van de investeringsactiviteit.

Jan de Quay, Head of Investment bij Savills in Nederland, zegt: "We verwachten steeds meer investeerders te zien die voordeel willen halen uit de huidige marktomstandigheden om de verwachte waardestijging in de Europese kantorenmarkt te benutten. Met name door duurzaamheidsinitiatieven of door in te springen op investeringen die naar de markt komen door verdere verwachte waardedalingen enerzijds, in combinatie met het bereiken van fondsdoelstellingen of door stijgende financieringslasten die drukken op het resultaat anderzijds. "

Lydia Brissy, Director of European Research bij Savills, zegt: "De geschiedenis laat zien dat deals in moeilijke tijden vaak superieure rendementen opleveren op de lange termijn. Daarom denken wij dat de detailhandel het ook in 2023 beter zal doen dan andere sectoren."

Na drie tot zes jaar van expansie bieden winkelrendementen een aantrekkelijke kans in vergelijking met andere beleggingscategorieën, wat resulteert in een hernieuwde interesse van beleggers in de sector, zegt Savills. De verlengde magere periode leidde er echter toe dat beleggers zich concentreerden op superprime mogelijkheden tegen aantrekkelijke prijzen. Als zodanig verwacht de internationale vastgoedadviseur een verdere stijging van de rendementen in de sector, met name voor winkelcentra en warenhuizen.

Het Europese gemiddelde rendement op eersteklas winkelcentra lag in het tweede kwartaal van 2023 op 5,9%, 55 basispunten hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Savills verwacht dat het rendement aan het eind van het jaar rond de 6,1% zal liggen. Het Europese gemiddelde rendement van eersteklas winkelmagazijnen was 5,5% in Q2 2023, 58 basispunten hoger dan in dezelfde periode vorig jaar en zal naar verwachting ongeveer 5,7% zijn aan het eind van het jaar.


Deel dit bericht


Andere berichten op Vastgoednieuws.nl