25
nov

Welk zorgvastgoed is er over 5 jaar nodig?

ONLINE EVENT

13:00 - 16:15

Wat kunt u verwachten? 

Er zijn zo’n 1000 nieuwe zorglocaties nodig om de huidige tekorten en wachtlijsten voor seniorenhuisvesting aan te pakken, berekende CBRE. Ook ActiZ stelt dat er de komende tien jaar ruim 30.000 bedden extra nodig zijn voor langdurige zorg. De benodigde investering bedraagt 4 tot 5 miljard euro. In 2019 werd 1 miljard euro in zorgvastgoed geïnvesteerd. Geld is het probleem dus niet. Wel welke concepten betaalbaar en toekomstbestendig zijn. En waarmee de benodigde aantallen gehaald kunnen worden.

Bijvoorbeeld in kleinschalige tussenvormen tussen thuis wonen en verpleeghuizen, zoals hofjes, hetgeen ActiZ bepleit. Die zijn gewild en vaak heel klantvriendelijk, maar het nadeel is dat er heel veel van moeten komen om de aantallen te halen. Misschien is slimme, efficiënte grootschaligheid toch een betere oplossing voor de betaalbaarheid, ook al wilden we juist van die grootschaligheid af. Hoe zien gemeenten dit? Slechts 10 tot 15% van de gemeenten heeft in hun woonvisie een demografische analyse gemaakt van de toenemende vergrijzing.

En wat willen zorgaanbieders, mede in het licht van corona? Wat willen beleggers? Na Nederlandse en Belgische beleggers, hebben recent ook twee grote Franse beursgenoteerde zorginstellingen (die deels hun vastgoed in bezit houden) ons zorgvastgoed ontdekt, Korian  en Orpéa. Zij hebben een combinatie van wonen en zorg in huis. Korian is actief in Frankrijk, Duitsland, België, Italië en Spanje. En Orpéa in ouderenzorg in 12 Europese landen, China en Brazilië. Kunnen we iets leren van hun buitenlandse ervaringen of van andere markten?

Leer op deze middag welke ontwikkelingen zorgorganisaties en beleggers de komende jaren verwachten. Waar de kansen liggen. Krijg praktische tips mee waar je echt wat aan hebt. Deze middag is een ontmoetingsplatform voor zorgaanbieders, -huisvesters, gemeenten en investeerders.

Doelgroep: gemeenten, zorgorganisaties, woningcorporaties, vastgoedbeleggers, financiers, (her)ontwikkelaars/bouwers, vastgoedmanagementbedrijven, onderhoudsbedrijven, installateurs, adviseurs.


Dit congres wordt georganiseerd door Vastgoedjournaal en Binnenlands Bestuur.
 


Hoofdprogramma en sprekers

 

13.00 Inleiding door middagvoorzitter Erwin Drenth, Director Dutch Healthcare Investments Bouwinvest Real Estate Investors

 

 


 

13.10 Gezond zorgvastgoed
Maarten Visser
, Sectormanager Zorg bbn adviseurs 

 • Hoe kan een vastgoedconcept oplossingen voor meerdere knelpunten bij elkaar brengen? Hoe maakt je het verschil?
 • Waaraan moeten dergelijke gebouwen dan voldoen?
 • Wat voor samenwerking vraagt dit?
 • Waarom zijn beleggers in zulke zorggebouwen geïnteresseerd?

 

13.40 Case/visie: kleinschalige aanpak
René van der Leest, Directeur Zorgerf Buiten-land, dagbehandeling en kleinschalige leefgemeenschap voor mensen met dementie

 • Wat doet Zorgerf anders dan andere woon/zorgaanbieders?
 • Wat levert deze aanpak op voor cliënten en medewerkers?
 • De eigen bijdrage van cliënten is bescheiden. Hoe krijgt Zorgerf dit voor elkaar? Hoe is het vastgoed gefinancierd?
 • Wat kun je van deze case leren?
   

14.10 Case/visie: grootschalige aanpak.
Karin Schuldink
en Jos Kikkert, resp. Adviseur RvB en Strategisch Vastgoedmanager Amstelring, een grote zorgorganisatie met verzorgings- en verpleeghuizen en thuiszorg in Amsterdam en de regio Amstelland De Meerlanden.

 • Welke zorgvisie is voor de komende jaren nodig? Waarmee hangt die samen?
 • Welke vastgoedstrategie hoort daarbij?
 • Wat kun je van deze case leren?
   

14.40 Vernieuwende concepten 
Interviews en discussie onder leiding van de middagvoorzitter met Carolien Vermaas, directeur Seniorenhuisvesting en zorgvastgoed bij HD Groep en Johan van der Leeuw, Senior adviseur telecare/domotics bij kennisorganisatie voor langdurige zorg Vilans

HD:

 • Hoe tot een vernieuwend concept te komen voor middeninkomens van de markt? Babyboomers in koopwoningen zijn het kind van de rekening en de doorstroming in de woningmarkt stagneert.
 • Hoe kunnen we ons meer richten op gezondheid in plaats van zorg. Welke concepten dragen bij aan een langer en gelukkiger leven?

Vilans:

 • Hoe kan technologie helpen om gebouwen slimmer te maken of om minder personeel nodig te hebben (robotica, domotica)?
 • Hoe zijn deze ontwikkelingen toe te passen in de woon/zorgmarkt?


15.10 Knelpunten
Ha
ns Adriani, Voorzitter Taskforce Wonen en Zorg (VNG, Aedes, ActiZ en de ministeries van VWS en BZK), tevens Wethouder Wonen, RO, Financiën gemeente Nieuwegein.

 • Hoe ontwikkelt de vraag naar wonen en zorg zich de komende jaren?
 • Hoe verhoudt dit zich tot het (betaalbare) aanbod?
 • Waar zitten de knelpunten? Waar in Nederland moet hoeveel gebouwd worden? Zijn er regionale verschillen of tussen de diverse grote steden? Wie (gemeente, zorgaanbieder, marktpartij) kan welk knelpunt oplossen?
 • Wat zijn de dilemma's?
   

15.40 Nieuwe woon/zorgconcepten van kapitaalkrachtige buitenlandse investeerders
Interviews en discussie onder leiding van de middagvoorzitter met Adriaan Voormolen, COO/CFO Stepping Stones Home & Care (dochter van Korian) en Michiel van Putten, Business Unit Directeur Orpéa Nederland

 • Hoe kijken zij tegen kleinschalig/grootschalig vastgoed aan als investering in de komende jaren? Zijn zij bereid om de slimmigheden in een gebouw mee te financieren?
 • Zijn er in Italië, Spanje of andere landen voorbeelden waar wij wat van kunnen leren?
 • Tot nu toe investeerden buitenlandse partijen vooral in Nederlands zorgvastgoed zoals seniorenwoningen, maar bleven ze weg van instellingen die ook zorg leveren. Korian en Orpéa leveren beide. Waarom?
 • Hoe krijgen zij het voor elkaar om dezelfde zorg te leveren als Nederlandse aanbieders?
 • Gaat Nederland de kant van België op, waar de Fransen inmiddels een groot deel van de private ouderenzorgmarkt in handen hebben?
   

16.10 Samenvatting en conclusies door middagvoorzitter Erwin Drenth
 


Inschrijven
De kosten voor deze dag bedragen 395 euro excl. BTW p.p.voor niet-abonnees. Heeft uw bedrijf een abonnement op Vastgoedjournaal dan krijgt u 100 euro korting. Bent u werkzaam bij een zorg- of overheidsinstelling, dan betaalt u 250 euro excl. BTW p.p.

U kunt ook supporter worden van dit congres voor 895 euro excl. BTW, dit is incl. entree voor één persoon. Als supporter wordt uw bedrijfslogo vermeld bij het programma op de site en op de openingssheet tijdens het congres. Verzending banner, minimaal éénmaal, in de eventnieuwsbrief.

Lees hier onze algemene voorwaarden.

Aanmelden?
Klik hieronder op aanmelden en vul het formulier in of stuur een mail met daarin uw gegevens aan events@vastgoedjournaal.nl o.v.v. 'Zorgvastgoed'. Vergeet niet uw contactgegevens te vermelden.