Zo ben je verzekerd tegen schadeclaims door jouw vastgoed

Zo ben je verzekerd tegen schadeclaims door jouw vastgoed

Als zakelijke verhuurder is het verstandig en noodzakelijk, maar niet verplicht, een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering af te sluiten. Wie een zakelijk pand verhuurt aan een bedrijf, zoals een winkel of een praktijkruimte, kan namelijk aansprakelijk worden gesteld bij schade door de huurder. In welke gevallen kan dit bijvoorbeeld het geval zijn?

Aansprakelijk worden gesteld door de huurder

Een bedrijfspand kan voor schade zorgen aan de spullen van de huurder en kan voor letsel zorgen, zowel bij de huurder als bij diens zakelijke bezoek.

Te denken valt aan bijvoorbeeld schade door:

  •        Afgewaaide delen van het pand
  •        Waterschade aan inboedel en goederen door lekkage
  •        Letselschade door onveilige situaties

Letselschade, belangrijke dekking

Letselschade kan zeer verstrekkende financiële gevolgen hebben voor degene die aansprakelijk wordt gesteld. Het is dan ook echt zeer aan te raden die bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering af te sluiten, want ook letselschade vergoeding wordt hiermee gedekt. Kan de getroffene niet langer zijn of haar werk uitoefenen en gaat het herstel met hoge kosten gepaard, dan zijn deze kosten gedekt.

Regeren is vooruitzien

De meest ondenkbare situaties kunnen zich voordoen, waar niemand bij stil had gestaan. Want alles wat zich op of aan, of rondom het gehuurde pand bevindt op het terrein, valt hieronder. Dus ook hekwerk, bomen, verwarming en airco, vloeren, trappen en muren en dergelijke.

In sommige situaties, zoals tijdens hevige stormen, ligt de mogelijke schade -veroorzaakt door een afgevallen dakpan bijvoorbeeld- niet per definitie bij de verhuurder; dit kan een stuk overmacht zijn door natuurgeweld. Maar daar waar redelijkerwijs geen schade had mogen optreden, dat valt al snel onder de aansprakelijkheid van de verhuurder.

Voorbeelden uit de praktijk

  •        Loszittende elementen in het pand kunnen letselschade, of schade aan bezittingen opleveren van de huurder. Denk bijvoorbeeld aan een lamp die van het plafond naar beneden valt, of denk aan een wandpaneel / of steenstrips die loslaten.
  •        Is de vloer niet helemaal deugdelijk, dan kan iemand een lelijke val maken.
  •        Een kelderruimte die niet goed afgedicht is kan door optrekkend vocht schade veroorzaken.
  •        Zit een hek of trapleuning niet stabiel vast, ook dan kan iemand lelijk ten val komen en kan er letsel optreden.
  •        Ontstaat er kortsluiting, door ondeugdelijke elektra, dan kan er grote schade en brand ontstaan.
  •        Is de dakgoot niet goed onderhouden, dan kunnen er lekkages optreden; van de huurder kan niet worden verwacht dat deze al direct bij aanvang de dakgoot laat reinigen, dit is de taak van de verhuurder.
  •        Is het dak aan vervanging toe, ook dan ligt de schade die voortvloeit uit lekkages bij de verhuurder.
  •        Is de verhuurder op enige andere wijze nalatig geweest, dan kan deze aansprakelijk worden gesteld.

En zo zijn er tal van voorbeelden op te noemen die voor schade kunnen zorgen aan de bezittingen en letsel kunnen veroorzaken bij de huurder, waarvoor de verhuurder aansprakelijk kan worden gesteld.

Het is dus van groot belang om dergelijke situaties voor te zijn en altijd te kiezen voor een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering om succesvol een pand en toebehoren te verhuren. 


Deel dit bericht


Andere berichten op Vastgoednieuws.nl