Het debat over waar te investeren in vastgoed is weer aangewakkerd. Nu de vastgoedmarkt verandert door hogere rentes en nieuwe regelgeving, heroverwegen beleggers hun opties. In de laatste aflevering van de ‘Vastgoedzaken’ podcast, bespreekt Joshua Camera met belegger Marcel Melis, ontwikkelaar Bas Poel en makelaar Pieter van der Meyde de voor- en nadelen van het investeren in Nederland en het buitenland. En of je nu überhaupt moet willen investeren.

Hogere rentes, dezelfde huurprijzen

Beleggers zijn altijd op zoek naar aantrekkelijke rendementen, maar naar betrouwbare overheden die de spelregels niet te vaak en te rigoureus veranderen. Door nieuwe regulering van huurprijzen zijn de netto rendementen minder aantrekkelijk geworden. Gecombineerd met een verdubbeling van de rente maakt dit in Nederland investeren in de huurmarkt voor woningen, met geleend geld, bepaald niet aantrekkelijk, aldus Melis die zelf al jaren geen nieuwe woningen meer aankoopt. De markt voor beleggers met eigen middelen blijft echter bestaan, terwijl beleggers met veel vreemd kapitaal en hogere kosten een pas op de plaats maken. De effecten hiervan zijn volgens allen vooral in de hoofdstad erg duidelijk aan het worden.

Met een echte langetermijnvisie blijft het aantrekkelijk om te investeren in vastgoed, gezien het historische rendement en de waarde als inflatiebescherming.

Het gras is altijd groener aan de overkant, dus naar het buitenland?

Veel mensen met spaargeld kijken naar het buitenland, zoals Spanje, voor hogere rendementen. Gecombineerd met eigen gebruik kan een investering in vastgoed hier aantrekkelijk zijn. ‘Maar vergis je niet “de huurbescherming in landen als Spanje en Frankrijk is nog sterker dan in Nederland, wat problemen kan opleveren voor verhuurder’”, aldus Van der Meyde. Een ook overwaarden op woningen worden vaak (bij verkoop) belast in het buitenland. De afstand maakt het bezit van vastgoed, dat toch vaak meer werk kost dan de buitenwacht denk, vaak onpraktisch. ‘Als er iets is, wil je er toch even naar toe kunnen”, aldus Melis.

Dus wachten we af?

Joshua Camera en zijn gasten zijn het erover eens dat investeren in vastgoed op dit moment minder aantrekkelijk is dan in het verleden, met hogere belastingen, lagere rendementen en veranderende regelgeving. Beleggers met eigen geld zullen bij verder dalende prijzen gaan kopen, terwijl het vreemde geld moet afwachten. Maar als nu ‘dat ene plekje dat je altijd al wilde te koop komt, dan moet je het alsnog meteen doen”, besluit Bas Poel