In 2019 heeft crowdfundingplatform Geldvoorelkaar.nl een recordvolume aan financiering gerealiseerd. In totaal is bijna 51 miljoen euro via het platform geïnvesteerd in crowdfundingprojecten van mkb-ondernemers en vastgoedbeleggers. Daarmee behaalde Geldvoorelkaar.nl een groei van 74% ten opzichte van 2018.

Grootste platform
Geldvoorelkaar.nl is het eerste Nederlandse crowdfundingplatform dat meer dan 50 miljoen euro zuivere crowdfunding (zonder institutionele investeerders) in één jaar wist te realiseren. Daarnaast vierde het platform begin december nog een andere mijlpaal: Geldvoorelkaar.nl bereikte toen als eerste platform in Nederland de grens van 200 miljoen euro aan totale financiering. Daarmee behoudt de crowdfunder zijn positie als grootste platform en marktleider van Nederland.

Geldvoorelkaar.nl werd in 2010 opgericht om MKB-Nederland een nieuwe financieringsmogelijkheid aan te bieden. Nu, eind 2019, zijn via het platform bijna 1.600 crowdfundingprojecten gefinancierd door investeerders.

Toekomst van de crowdfundingmarkt
In Nederland zijn op dit moment 50 crowdfundingplatforms actief. Slechts een klein aantal, waaronder Geldvoorelkaar.nl, is winstgevend. Lex van Teeffelen, Lector Financieel Economische Innovatie aan de Hogeschool Utrecht, verwacht dat een consolidatieslag dit aantal de komende vijf jaar flink zal doen verminderen.

Edwin Adams, mede-oprichter en directeur van Geldvoorelkaar.nl is positief over de toekomst van crowdfunding in Nederland. ‘De consolidatie van het aantal crowdfundingplatforms is een logisch gevolg van de verdere professionalisering van de sector. Schaalvergroting is nodig om voorop te blijven lopen in compliance, IT en commercie. Door de ontwikkeling van de sector neemt ook de interesse van institutionele investeerders en informals toe in crowdfundingprojecten. Samen met de crowd zal hiermee extra financiering vrijkomen voor MKB-Nederland. Dit geeft de platforms een betere concurrentiekracht ten opzichte van partijen die worden gesteund door bijvoorbeeld de overheid of EIB.’ Recent werd bekend dat de EU de belemmerende regels voor crowdfunding zal gaan afbouwen.

Adams: ‘Positief bij de consolidatie is dat de platforms die stoppen, hun portefeuille netjes overdragen aan andere platforms. Dat zien we bijvoorbeeld bij de nummer 2 van Nederland, Collin Crowdfund, dat recent de Knab-portefeuille heeft overgenomen. Collin komt na de samenvoeging met Knab in december dit jaar uit op een volume van 200,3 miljoen euro.’ Op plaats 3 van grootste platforms staat Funding Circle, dat een groot deel van de portefeuille realiseerde met institutionele investeringen.

De totale crowdfundingmarkt in Nederland groeide in 2019 met 21% naar 321 miljoen euro, berekende Crowdfundmarkt. Edwin Adams heeft hoge verwachtingen voor komend jaar: ‘In 2020 verwacht ik een sterkere groei van de crowdfundingmarkt dan in 2019, door de versoepeling van de regelgeving. Ik sluit niet uit dat de markt volgend jaar 30% zal groeien, naar een half miljard euro financiering. Crowdfunding is inmiddels een onmisbaar financieringsinstrument voor MKB-Nederland geworden.’