Waarom de groei van de farmaceutische productie de normen voor Europese GMP-faciliteiten verhoogt

De productie van geneesmiddelen speelt een cruciale rol in de expansie van de Europese life science-sector, leidend tot een toegenomen vraag naar productieruimte in heel Europa. Hoewel onderzoek en ontwikkeling (O&O) essentieel zijn, is de daadwerkelijke levering van producten aan de markt een fundamenteel proces. Dit proces wordt gereguleerd door strikte Good Manufacturing Practice (GMP)-richtlijnen.

Bepaalde Europese regio's - met Nederland, Ierland, Zwitserland, België, en Duitsland voorop - profileren zich als sleutelspelers in de biofarmaceutische productie. Deze ontwikkeling is grotendeels te danken aan stimuleringsbeleid van overheden, waardoor deze locaties aantrekkelijk zijn voor bedrijven die hun productie willen uitbreiden.

Wat is een GMP-faciliteit?

GMP-richtlijnen garanderen de consistente productie en kwaliteitscontrole van farmaceutische producten. GMP-faciliteiten zijn doorgaans op maat ontworpen complexen met laboratoria, kantoorruimtes, cleanrooms, en logistieke voorzieningen voor productie, opslag, en distributie.

Waarom Europa? En waarom Nederland?

De COVID-19 pandemie heeft de aandacht op de biowetenschappelijke sector verhoogd, vooral op het gebied van medicijnproductie en -distributie. De snelle verspreiding van COVID-19-vaccins benadrukte het belang van een robuuste productiecapaciteit binnen Europa, in plaats van afhankelijk te zijn van kwetsbare internationale toeleveringsketens.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), met zijn hoofdkantoor in Nederland, speelt een sleutelrol met zijn strenge regelgevingskader, wat internationale bedrijven vertrouwen geeft in de kwaliteitscontrole en productconsistentie binnen Europa.

Bovendien maken de beschikbaarheid van overheidsstimulansen, toegang tot talent, en een sterke binnenlandse O&O-output Nederland en andere Europese landen aantrekkelijk voor grote internationale spelers. Een voorbeeld hiervan is Bristol Myers Squibb, dat koos voor een vestiging in het Leiden Bio Science Park, wat hun Europese basis werd buiten hun locaties in de VS en Azië.

Ontwikkelingen in Nederland

In Leiden bouwt ontwikkelaar Provast een GMP-faciliteit van circa 12.000 m² voor Batavia Biosciences, een contract- en ontwikkelingsorganisatie. Dergelijke projecten vereisen substantiële investeringen en bieden kansen voor de vastgoedsector om te zorgen voor de benodigde financiering.

Wat is de volgende stap?

De toenemende productie van geneesmiddelen wordt niet alleen gedreven door grote farmaceutische bedrijven maar ook door kleinere ondernemingen in de productiefase. Zij wenden zich tot Contract Development and Manufacturing Organizations (CDMO's), die op hun beurt de vastgoedsector benaderen voor financiering. Dit duidt op een groeiende samenhang tussen de biowetenschappen, de industrie, en logistiek, met een toenemende vraag naar GMP-faciliteiten in heel Europa - wat kansen biedt voor investeerders.

Conclusie

De vraag naar GMP-faciliteiten in Europa, en met name in Nederland, groeit gestaag. Dit biedt unieke kansen voor zowel de farmaceutische sector als investeerders in vastgoed. De strategische positie van Nederland, gecombineerd met een gunstig investeringsklimaat, maakt het een centrale uitvalsbasis voor internationale biowetenschappelijke bedrijven.

Lees meer over de Nederlandse Life Sciences sector in ons nieuwste onderzoeksrapport.