Een derde van de huizen met meer dan € 50.000 overboden

Een derde van de huizen met meer dan € 50.000 overboden

Een derde van de huizen met meer dan € 50.000 overboden

De woningmarkt in Nederland is volledig overspannen. Hoe vaak hebben we deze hartenkreet de afgelopen jaren niet gehoord? Na een enorme dip in de tijd van de bankencrisis die in 2008 begon, heeft de woningmarkt zich hersteld en zijn de woningprijzen weer gaan stijgen, tot op ongekende niveaus. Overbieden, een hogere prijs aanbieden dan de vraagprijs, zien we in elke periode waarbij er meer zoekers dan aanbieders op de woningmarkt zijn. Echter, nu heeft dit overbieden alarmerende niveaus aangenomen. We praten niet meer over een paar duizend euro's, maar over een halve ton. Dit gebeurde in het laatste kwartaal van 2020 bij 5% van de verkochte woningen. Een jaar later staat de teller al op 30%. Ook voor de makelaar is dit een uitdagende periode om z’n klanten van een huis te voorzien. Zo ervaart een gemiddelde makelaar dat er met name in de prijsklasse tussen de 300.000 en 500.00 euro soms meer een halve ton wordt overboden. En bij huizen tussen de 500.000 en 750.000 wordt er zelfs 10% overboden, oplopend tot een ton.

De overspannen huizenmarkt - vele uitdagingen

Dit heeft uiteraard grote gevolgen voor de woningmarkt. Als starter is het vrijwel onmogelijk om nu nog een droomhuis te bemachtigen. Daarbij komen ook een aantal andere ontwikkelingen kijken. Door het beleid van de Europese Centrale Bank is de rente historisch laag en dat zal nog enige tijd zo blijven. Dit maakt niet alleen de hypotheekrente laag, maar heeft ook een effect op spaarders en investeerders, die een terugval in rente-inkomsten voelen. Dit heeft ervoor gezorgd dat steeds meer investeerders Nederlands vastgoed als beleggingsobject zien. Dit heeft ook een prijsopdrijvend effect, omdat hierdoor een extra schaarste wordt gecreëerd. Door de problematiek met stikstof is er ook steeds minder ruimte voor nieuwbouw in die woningsectoren die voor verlichting kunnen zorgen. Omdat door de schaarste en de toenemende inflatie ook de huurprijzen stijgen, zitten starters op de woningmarkt nu in een onmogelijke positie. Ze moeten elke kans die ze zien grijpen, om niet buiten de boot te vallen.

Koop geen kat in de zak en maak gebruik van een makelaar

Een starter, maar in feite elke potentiële woningkoper, moet nu enorm snel reageren om toch een huis te kunnen bemachtigen. Bijvoorbeeld door meer te betalen dan hij eigenlijk bereid was of door een huis te accepteren die niet geheel aan de verwachtingen voldoet. Hier kan een ervaren makelaar zorgen voor rust en stabiliteit. Een goede makelaar houdt de economische ontwikkelingen in zijn regio goed in de gaten en voorkomt daarmee dat een koper een kat in de zak koopt. Ook is hij door kennis en ervaring getraind om verborgen gebreken op te sporen en weet hij als geen ander wat de kosten van een noodzakelijke of gewenste verbouwing bedragen. Een koper, die zich op een roze wolk bevindt, zal hier minder aandacht voor hebben. Juist daar bewijst een voorzichtige makelaar met beide benen op de grond zijn meerwaarde.


Deel dit bericht


Andere berichten op Vastgoednieuws.nl