Beleggingspanden financieren? Hier moet je op letten!

Beleggingspanden financieren? Hier moet je op letten!

Heb jij grote plannen liggen om een beleggingspand aan te schaffen en deze te verhuren? Twijfel je nog over hoe je dit gaat financieren en welke verplichtingen je voor de lange termijn aan gaat? Voor het kopen van een beleggingspand heb je hoogstwaarschijnlijk een vastgoed- of verhuurhypotheek nodig. Wij vertellen er in dit artikel meer over. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

Welke soorten hypotheken zijn er?

Als je zoekt op internet, dan zul je al snel een heleboel verschillende opties vinden. Let wel! Niet alle hypotheken zijn geschikt om een tweede huis te kopen voor de verhuur. Dit kan niet met een normale hypotheek. De hypotheek voor het kopen van je eigen koopwoning is bij iedereen wel bekend. Verreweg de meeste hypotheken die in Nederland afgesloten worden zijn voor de eigen woning. In 2020 werden er ruim 300.000 hypotheken verstrekt voor het kopen van een eigen huis. Dat was een absoluut record! En daarnaast zijn er nog eens 235.000 hypotheken overgesloten om te profiteren van de lage hypotheekrente.

Als je een hypotheek wilt afsluiten voor een tweede huis of één van de beleggingspandendan gelden er wel andere voorwaarden. De meeste geldverstrekkers kun je 70% van de marktwaarde financieren, maar er zijn ook geldverstrekkers en banken die tot zelfs 90% van de marktwaarde financieren. Daarnaast is de rente vaak hoger: deze ligt doorgaans rond de 3%-4%. De hoogte van de rente is afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het soort pand en de hoogte van inbreng van eigen geld. Daarbij zijn er verschillende soorten van financiering denkbaar. Heb je een overwaarde op je eigen huis en wil je deze opnemen? Kies je voor een verhuurhypotheek of leen je geld van familie?

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Het klinkt allemaal zo aantrekkelijk, geld investeren in stenen, maar het is en blijft een grote financiële stap. Je zult voor lange tijd aan vaste lasten zijn gebonden. Kortom, verplichtingen voor de lange termijn. Kun je dit overzien? Hoewel geld op de bank laten staan niet bepaald heel interessant is om je geld te laten renderen, is een verhuurhypotheek afsluiten ook niet zonder risico’s. De huizenmarkt is nu nog goed, maar het kan ook anders. Zorg er daarom voor dat je je goed verdiept in de fiscale en financiële gevolgen van het kopen van een beleggingspand. Neem uitgebreid de tijd om je hierin te verdiepen en ga ook het gesprek aan met je adviseur, bijvoorbeeld met één van de adviseurs van VastgoedHypotheek.

Succes!


Deel dit bericht


Andere berichten op Vastgoednieuws.nl